Cross countryn Suomen mestaruus ja Suomen Cup -tittelit ratkeavat Kiteellä lauantaina

Teksti: East MX Karjalan Kankailla SM-Cross Country 2021 -tiedotus
Kuva (Roni Salin nro 96): Marko Vihriä
Kuva (Emil Silander): Jukka-Pekka Purtilo

Offroad-moottoripyöräilyn cross countryn Suomen mestaruuskausi päättyy Kiteellä lauantaina. Espoon Moottorikerhon Roni Salin on erittäin lähellä SM-tittelin uusimista. Huikealla hiekkareitillä nähdään myös poikkeuksellisesti useita motocrossin kärkinimiä. Lisäksi Kiteellä ratkaistaan monen Suomen Cup -luokan lopullinen mitalijärjestys.

Kiteen Moottoripyöräklubi isännöi cross countryn SM-sarjan neljättä, eli viimeistä osakilpailua Kiteen Aimo Moottoriurheilukeskuksessa. East MX Karjalan Kankailla SM-Cross Country 2021 -kilpailuun on yleisöllä vapaapääsy ja nähtävillä on Suomen mestaruussarjan sekä naisten, alle 20-vuotiaiden ja kahden eri veteraaniluokan Suomen Cupien loppuratkaisut. Lauantaihin mahtuu myös useita kansallisia kilpaluokkia.

Salinin takana tiukka SM-mitalitaisto

Roni Salin hallitsi suvereenisti viime lauantaina Kokemäellä ajettua, edellistä SM-osakilpailua. Espoon Moottorikerhon kuljettaja lähtee kauden päätökseen 23 pisteen etumatkalla sarjan keulilla ennen kakkospaikkaa pitävää, Porin Moottorikerhon (PMK) Paavo Henrikssonia. Voitosta irtoaa 25 ja kakkossijasta 22 pistettä, joten tällä kaudella yhden kolmostilan lisäksi kaksi ykköspaikkaa ajanut Salin on hyvin lähellä viimevuotisen Suomen mestaruuden uusimista.

Henrikssonin kanssa tasapisteissä kolmantena majailee Sipoon Moottorikerhon Dick Bergman. Jiri Leino on neljäntenä, kolmen pisteen takamatkalla edellään olevaan kaksikkoon, mutta Turun Moottorikerhon kuljettaja ei aja lauantaina. Leino oli vahvasti mestaruustaistossa mukana vielä kolmanteen osakilpailuun lähdettäessä, mutta hän satutti polveaan ja peukaloaan keskeytyksen arvoisesti törmättyään puuhun Kokemäellä. Leinoa ei siksi nähdä Kiteellä. Viidentenä pisteissä on PMK:n Tommi Mäkinen, jolla on hyvät mahdollisuudet nousta kuuden pisteen päästä Henrikssonista ja Bergmanista mitaleille.

Viime lauantaisen SM-osakilpailun kakkossijalta kaatumisen ja päähänsä saaman iskun takia keskeyttänyt, Miehikkälän Moottorikerhon Ville Meisola on Kiteen starttilistalla. Myös toiseksi Kokemäellä sijoittunut, PMK:n Teemu Sundelin on viivalla.

Lisäväriä kilpailuun tuo, kauden ensimmäisen SM-osakilpailunsa ajava Peetu Juupaluoma, joka on tänä vuonna juhlinut endurossa Euroopan mestaruuspronssia sekä Suomen mestaruutta. Reitillä nähdään myös loukkaantumisen takia koko kauden sivussa ollut, viime vuonna motocrossin MX2-luokan Suomen mestaruuden voittanut, Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen. Mukana on lisäksi tänä vuonna MX1-luokassa SM-pronssia napannut Lohjan Seudun Moottorikerhon (LoSMK) Emil Silander.

Nopeuttaan motocrosskilpailuissa syksyllä väläytellyt, aktiiviuransa useita vuosia sitten lopettanut, Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Tommi Mäkinen tuo Kiteelle säpinää motocrossin kahden Suomen mestaruuden meriiteillään. Pääasiassa motocrossradoilta vauhtia lauantaihin antavat myös Orimattilan Moottorikerhon Valtteri Malin, LoSMK:n Joni Mäkelä, Heinolan Moottorikerhon Miro Niemi, Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissinen ja Espoon Moottorikerhon Jami Numminen.

Edellä mainitut kuljettajat ajavat A-luokassa, mutta samassa lähtöryhmässä kilpailevat B-luokkalaiset taistelevat yhtälailla SM-pisteistä.

Kaksituntinen SM-osakilpailu starttaa lauantaina kello 13:30.

Kiteen Aimo Moottoriurheilukeskus sijaitsee osoitteessa Korventie 47, Kitee.

Suomen Cupeissa väännetään tiukasti

Lauantainen kilpailupäivä käynnistyy alle 12-vuotiaiden kuljettajien näytöslähdöllä luokissa MX65 ja MX85 kello 8:45. He ajavat 30 minuuttia.

Varsinaisen kilpailemisen käynnistävät tunnin mittaisella koitoksellaan nuoret, kuntoluokka, classic-luokka ja 60-vuotiaat veteraanit V60-luokassa kello 9:30.

Toisena lähtönä nähdään naisten ja 50-vuotiaiden veteraanien V50-luokan viimeinen Suomen Cup -osakilpailu sekä C-luokan kansallinen, kaksituntinen kilpailu kello 11:00.

V50-luokassa juhlistetaan pitkänlinjan moottoriurheilutoimija Kauko Päiväkummun 80-vuotispäivää ja kyseessä on Kauko 80v. juhlakilpailu. Päiväkumpu myös toimii Kiteen cross countryn kilpailunjohtajana. V50-luokan voittaja kuittaa itselleen ilmaisen osallistumismaksun ensi kevään Päijänteen Ympäriajoon, missä Päiväkummun kättenjälki on näkynyt vuosikymmenien ajan.

Naisten Suomen Cupissa kolmen kärjen muodostavat Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Janette Mielonen, Salpausselän Moottorikerhon Melissa Mäntylä ja Porin Moottorikerhon Sanna Sainio. V50-luokassa kärkikolmikossa ovat Jyvässeudun Enduroseuran Timo Soanjärvi, Kangasalan Moottorikerhon Sami Ikonen ja Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon Harri Ritari.

Kolmas lähtö on A- ja B-luokkien viimeinen SM-osakilpailu sekä alle 20-vuotiaiden U20-luokan ja 40-vuotiaiden veteraanien V40-luokan Suomen Cup -päätös. Kaksituntinen mittelö starttaa kello 13:30.

Salon Moottorikerhon Niko Puotsaari, Lohjan Seudun Moottorikerhon Juho Ahokas ja Keravan Motoristiseuran Tiitus Enjala miehittävät U20-luokan Suomen Cupin kärkisijoja. Kaksi ensimmäistä osakilpailua voittanut Enjala on loukkaantumisen takia sivussa Kiteeltä, kuten oli Kokemäeltäkin.

40-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa mennään Vantaan Moottorikerhon Janne Mukkalan ja Janne Leanderin sekä Racing Club Kouvolan Sami Kärkkäisen tahdilla.

Kilpailun isäntäseura Kiteen Moottoripyöräklubia (MC-Kitee) edustavat B-luokassa Tero Karvonen, nuorissa Miro Kuusi ja Oskari Tarkiainen, V40-luokassa Reima Luukkainen ja C-luokassa Jimi Pitkänen.

Kilpailussa ajetaan myös kerhojoukkueiden epävirallisesta paremmuudesta kolmen hengen kokoonpanojen kesken.

Kaikkiin luokkiin on ilmoittautunut yhteensä lähes 240 kilpailijaa.

Näyttävä ja ohituspaikkoja tarjoava reitti

Ensimmäinen starttiryhmä kilpailee seitsemän kilometrin mittaisella reitillä, kun kahdessa muussa ryhmässä ajetaan 13 kilometrin lenkkiä.

Pääpiirteissään moottorikelkkojen sprinttipohjaa mukaileva reitti sisältää aiemmilta vuosilta tuttua, leveää hiekkamaastoa, mistä löytyy runsaasti ohituspaikkoja. Kahden tunnin mittaisissa lähdöissä ajetaan myös enduromaisempaa hiekkakangasmaasto-osuutta. Kovavauhtisimpia kohtia on hidastettu shikaaneilla. Motocrossrata sisältyy reittiin melkein kokonaan. Lähtö sijaitsee motocrossradan entisellä starttipaikalla kilpailukeskuksessa. Myös maali on kilpailukeskuksessa.

Kilpailukeskuksesta löytyy haastattelupiste, jonne järjestäjät ovat tuomassa jututettavaksi paikallisten toimijoiden lisäksi motocrossissa nykyään kilpailevan, jalkapallolegenda Sami Hyypiän sekä moottoripyöräurheilusta kiinnostuneen, keihässuuruus Seppo Rädyn.

Kilpailukeskuksessa katsojia ja kilpailijaryhmiä palvelee kioski maukkaine ja ravitsevine tarjottavineen.

Koko kilpailupäivä Ruudussa ja YouTubessa

MJP-Events tuottaa Kiteen cross country -kilpailusta suoran lähetyksen Ruutu-kanavapalveluun ja YouTube-kanavalleen:
www.ruutu.fi
www.youtube.com/c/MJPEVENTS

Nähtävillä on koko päivä aina aamun lasten näytösajosta kaikkiin kolmeen starttiryhmään saakka.

East MX Karjalan Kankailla SM-Cross Country 2021
lauantai 16.10.2021

Kiteen Moottoripyöräklubi ry
Kiteen Aimo Moottoriurheilukeskus
Korventie 47, Kitee
www.mckitee.fi/cc-kisat
www.facebook.com/karjalankankailla

Lisätiedot ja lähtöluettelo:
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Kilpaluokat:C (Kansallinen)
V60 (Kansallinen)
V50 Kauko 80.v juhlakilpailu (Suomen Cup)
Naiset (Suomen Cup)
A East MX (SM)
Kuntoluokka (Kansallinen)
U20 (Suomen Cup)
B (SM)
Classic (Kansallinen)
Nuoret (Kansallinen)
V40 ProTruck Joensuu (Suomen Cup)
Live-stream:
www.ruutu.fi
www.youtube.com/c/MJPEVENTS

Aikataulu:
Näytöslähtö: ajoaika 30min, MX65 ja MX85, klo 8:45.
1. lähtö: ajoaika 1h, nuoret, kunto, classic, V60, klo 9:30.
2. lähtö: ajoaika 2h, naiset, V50, C, klo 11:00.
3. lähtö: ajoaika 2h, A, B, U20, V40, klo 13:30.

SM -cross country 2021:
24.4. Hämeenlinnan Moottorikerho
24.7. Kauhajoen Moottorikerho
9.10. Rauman Seudun Moottorikerho
16.10. Kiteen Moottoripyöräklubi

Mainos: MJP-Events