Ennätysmäärä osallistujia Motocross-Liigan viimeiseen viikonloppuun Sipooseen

Teksti: SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus.
Kuva MX50-luokan kolmikosta: SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus.

Motocrossin kansallisen MX-liigan päätösosakilpailuun on ilmoittautunut ennätysmäärä kuljettajia Sipooseen ensi viikonlopuksi. Lasten, nuorten ja aikuisharrastajien kilpasarjan viimeiseen koitokseen on suuntaamassa yli 400 osallistujaa.

Sipoon Moottorikerho isännöi Motocross-Liigan tämän kauden seitsemättä, eli viimeistä osakilpailua tulevana viikonloppuna. Kaksipäiväiseen koitokseen on ilmoittautunut yli 400 osallistujaa, mikä on MX-liigan ennätys.

MX-liiga on ollut tällä kaudella erityisen suosittu, sillä myös Kuopiossa, Iisalmessa ja Torniossa rikottiin aiemmat paikkakuntakohtaiset osallistujaennätykset.

Kuten muissakin osakilpailuissa, myös Sipoossa, suurin osallistujaryntäys osuu lauantaihin, jolloin radalla ovat lapsikuljettajat luokissa MX50, MX65 ja MXC/B. Kahden viimeksi mainitun luokan kilpailijat jaetaan suuren osallistujamäärän ansiosta aika-ajojen perusteella moneen finaalierään. A-finaaliin selvinneet kerryttävät varsinaisia MX-liigapisteitä.

Sunnuntaina ajetaan aikuisten kokoluokan pyörillä luokassa MX TOP250 Open, joka on jaettu viiteen tasoryhmään.

Kaikki luokat ajavat viikonloppuna harjoitukset ja aika-ajot sekä kaksi kilpaerää. Harjoitukset käynnistyvät kumpanakin päivänä kello 8:00. Ensimmäiset kilpaerät ovat vuorossa kello 12:00 ja toiset erät kello 16:00.
Kyseessä on yleisötapahtuma, johon on ostettavissa alkaen kahdeksan euron hintaiset ennakkoliput Lippu.fi-nettiosoitteesta:
www.lippu.fi/artist/suomen-moottoriliitto/sml-loukko-com-mx-liiga-sipoo-2978401

Sipoon Motocrossrata sijaitsee osoitteessa Öljytie 618, Sipoo.

Sipoon Moottorikerhon lapset sijoilla kaksi ja kolme

Lauantaina ensimmäisenä radalla ovat 5-8-vuotiaat kuljettajat 50-kuutioisilla pyörillään sipoolaisen Maanrakennus Wiikin nimikkoluokassa MX50. Luokan kuljettajille kyseessä on kauden kuudes osakilpailu, kun muille luokille edessä on seitsemäs koitos.

MX50-luokkaan suuntaa sarjassa toisena oleva, kilpailun isäntäseura Sipoon Moottorikerhoa (SiMK) edustava Daniel Wiik. Hän täyttää ensi viikolla kahdeksan vuotta. Danielin Alexander-isä voitti viime lauantaina Vantaalla ajetussa viimeisessä osakilpailussa 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin.

– Enemmän ollaan tämä kesä menty pojan ajojen ehdoilla kuin omaan ajamiseeni keskittyen. Hänelle on ollut pääasia oppia, ettei tyydy kisoissa kakkossijaan. Hän onkin hakenut tosissaan voittoja viime kisoissa. Nyt alkaa olla asenne sitä mitä pitääkin, Alexander Wiik kertoi.

– Ensi vuonna Danielilla on edessään uudet haasteet, kun hän siirtyy isompaan, 65-kuutioiseen pyörään.

MX50-luokan MX-liigaa johtaa Vantaan Moottorikerhon Sami Oinonen, joka on kerännyt 25 pistettä Wiikiä enemmän. Yhdestä erästä saa voitolla juuri 25 pistettä ja kun osakilpailussa ajetaan kaksi erää, on jaossa maksimissaan 50 pistettä.

Sarjassa kolmantena on niin ikään SiMK:n lisenssillä kilpaileva Felix Lind, joka on vain pisteen päässä Wiikistä. Miehikkälän Moottorikerhon Jare Nikkilä, Helsingin Moottorikerhon Laur Kallikorm ja Hämeenlinnan Moottorikerhon Mikael Korhonen kamppailevat mitalisijojen ulkopuolella kahden pisteen sisällä toisistaan paikoista neljästä kuuteen.

MX50-luokkaan on ilmoittautunut 29 kilpailijaa.

Laaksonen jahtaa MX65-mestaruutta

91 kilpailijaa on ilmoittautunut 7-12-vuotiaiden ajajien Arazzo.fi-nimikkoluokkaan MX65, jossa kilpaillaan 65-kuutioisilla pyörillä.

Etelä-Suomen Moottorikerhon (E-SMK) Eeka Laaksonen johtaa sarjaa, mutta seuraavilla sijoilla olevilla Helsingin Moottorikerhon Okko Ollilalla ja Onni Kämärillä on edelleen oivat mahdollisuudet MX-liigan mestaruuteen. Pisteissä neljäntenä on E-SMK:n Nico Bystedt ja viidentenä Porin Moottorikerhon Samu Bärholm.

Oliver Lind, Peetu Lukkari, Leevi Niemi ja Iivari Vieltojärvi ovat lähdössä lauantaihin Sipoon Moottorikerhon edustajina. Niemelle kyseessä on kauden avaus ja kolme muuta junioria ovat vielä ilman pisteitä.

Junnujen SM-mitalistit kirittäjinä

10-15-vuotiaiden kuljettajien, 85-kuutioisilla kaksitahtisilla ja 150-kuutioisilla nelitahtisilla pyörillä ajettavan, K.A.Nyberg Oy:n nimikkoluokan MXC/B ilmoittautujamäärä on 74.
Sipoon Moottorikerhon (SiMK) värien puolesta heiluttavat Jare Juvonen, Lenni Kanervo, Joona Laaksonen, Jere Pahkamäki, Topias Reinikainen, Veetu Salminen ja Atte Tonteri. Heistä Reinikainen on MX-liigassa korkeimmalla, sillä hän löytyy kolmospaikalta. Pisteille ovat ajaneet myös sijalla 32 oleva Kanervo ja paikalta 35 löytyvä Salminen.

MX-liigaa johtaa Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaari, mutta vain niukasti ennen Salpausselän Moottorikerhon Eemil Ruuthia. Reinikaisella on takamatkaa Jaakonsaareen 22 pistettä.

MXC/B-kuljettajien kanssa samassa kilpailussa ajavat ylemmän tasoportaan, MXC/A-luokan kuljettajat, joiden Suomen mestaruuskausi päättyi Vantaalla sunnuntaina. Viivalle on asettumassa kymmenen kuljettajaa. Heidän joukossaan ovat SM-hopeamitalisti, Turun Moottorikerhon Aaro Menna sekä SM-pronssimitalisti, Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen. SiMK:ta MXC/A:ssa edustaa Luca Väg, joka oli SM-sarjassa 17.

MXC/A-kuljettajat eivät taistele MX-liigan pisteistä. MXC/A:lle ja MXC/B:lle lasketaan tulokset erikseen luokkakohtaisesti.

SiMK:n Reinikainen osallistui SM-sarjaan MXC/B-kuljettajan statuksella sijoittuen loppupisteissä viidenneksi. 

Pääluokan SM-mitalisti, veteraanimestari, enduromestari

Sunnuntaina kilpaillaan Loukko.comin nimikkoluokassa MX TOP250 Open, joka on suunnattu niin sanottujen aikuisten kokoluokan pyörien kuljettajille. 

Sipoon Moottorikerholla (SiMK) on vahva edustus kovimmassa, eli A-ryhmässä. Siellä nähdään muun muassa 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa kaikki erät tällä kaudella voittanut Alexander Wiik. Nico Stenberg ajoi loppukaudesta maamme toisessa pääluokassa, MX2, kaksi SM-osakilpailua keräten loppusijaan 26 oikeuttaneen määrän pisteitä. Eero Peippo sijoittui alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupissa yhdeksänneksi ja Arttu Sahlsten kymmenenneksi. Mukana on myös enduron E1-luokan tämän kauden Suomen mestari Hugo Svärd.

MX TOP250 Open -luokan sarjaa johtaa Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Alex Tapio ennen Lohjan Seudun Moottorikerhon (LoSMK) Teemu Makkosta ja Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissistä.
Makkonen sijoittui sunnuntaina päättyneessä maamme pääluokan, MX1, SM-sarjassa kahdeksanneksi, Tapio yhdeksänneksi ja Nissinen kymmenenneksi.

Kovan luokan tekijä ja MX TOP250 Openin suurimpia ennakkosuosikkeja lienee olevan MX1-luokan tuore SM-pronssimitalisti, LoSMK:n Emil Silander. Mukaan lähtee myös MX1-luokan SM-sarjassa neljänneksi sijoittunut ja sunnuntaina SM-finaalin voittotaistossa ollut, Tampereen Motocrossin Jere Haavisto.

Niko Hirvonen edustaa SiMK:ta MX TOP250 Open -luokan B-ryhmässä. Siinä on mukana myös Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerö, joka juhli viime viikonloppuna alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -pronssia ja 125-kuutioisten pyörien MX125-luokan Suomen Cup -hopeaa.

C-ryhmässä SiMK:n kuljettajista ajavat Otto Koskinen, Rasmus Lundmark, Albert Mansner ja Jouni Suikki. Viivalle on asettumassa myös tuore naisten MXD-luokan Suomen Cup -hopeamitalisti, Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Noora Uro.

D-ryhmässä ei ole SiMK:n edustajia. Mukana on puolestaan Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmi, joka kilpaili tällä kaudella naisten Euroopan mestaruussarjassa ja piipahti ajoittain erävoittojakin napsien naisten Suomen Cupissa. Samassa ryhmässä nähdään myös naisten Suomen Cup -pronssimitalisti, Kuopion Moottorikerhon Hanna Reinola.

E-ryhmä on kaikista MX TOP250 Open -luokista suurin, sillä siihen on ilmoittautunut yli 40 kilpailijaa. Nimeltä suurelle yleisölle tutuin lienee isäntäseuraa edustava jalkapallolegenda Sami Hyypiä, joka on viime vuosina kiertänyt ahkerasti motocrosskilpailuja. Hän jätti lauantaisen päätösosakilpailun Vantaalla väliin, mutta sijoittui siitä huolimatta 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa 21:ksi.

Muina SiMK:n kuljettajina E:ssä ovat Jan Grönqvist, Juho Heinonen, Marko Laaksonen, Antti Rannikko, Sebastian Söderström, Ronja Wilenius ja Niko Wilenius. E-ryhmässä on mukana useitakin naiskuljettajia.

MX TOP250 Open -luokkiin on ilmoittautunut yhteensä yli 150 kilpailijaa. Ryhmäjaot voivat vielä muuttua.

Sunnuntaina ajetaan myös MX-liigan ulkopuolisena lisäluokkana MX65 ja MXC/B, joihin osallistuu moni jo lauantaina kilpaileva juniori.

Kuva: Marko Vihriä

SML Loukko.com Motocross-Liiga Sipoo, osakilpailu 7/7, la-su 11.-12.9.2021
Sipoon Moottorikerho ry
Sipoon Motocrossrata
Öljytie 618, Sipoo
www.simk.fi
www.facebook.com/sipoonmoottorikerho
www.facebook.com/events/701180060564694

Lisätiedot, lähtöluettelot ja sarjataulukot
motti.moottoriliitto.fi

SML Loukko.com Motocross-Liiga 2021
8.-9.5. Pori
29.-30.5. Kuopio
19.-20.6. Iisalmi
24.-25.7. Imatra
7.-8.8. Tornio
28.-29.8. Heinola
11.-12.9. Sipoo

SML Loukko.com Motocross-Liiga
www.facebook.com/SMLmotocrossliiga

Suomen Moottoriliitto ry.
www.moottoriliitto.fi