Kaatosade keskeytti päivän SM-motocrossissa Alavudella – Mägi ja Vesterinen osakilpailuvoittoihin

Tiedote 15.8.2021  Marko Vihriä I Kuva: Ville Makkonen

Kaatosade keskeytti päivän SM-motocrossissa Alavudella – Mägi ja Vesterinen osakilpailuvoittoihin

Motocrossin Suomen mestaruussarjan viides osakilpailu jouduttiin keskeyttämään kaatosateen seurauksena Alavudella sunnuntaina. Aikuisten SM-luokat ehtivät kuitenkin ajaa eränsä, mutta superfinaali jäi heilläkin järjestämättä.

Märät olosuhteet sävyttivät Alavuden kilpailuviikonloppua ja pakottivat järjestäjät lopulta keskeyttämään sunnuntain ennen aikojaan. Radan olosuhteet tulivat liian vaikeiksi ja riskialttiiksi runsaan vesisateen takia.

SM-sarjan pääluokissa MX1 ja MX2 pystyttiin ajamaan erät, mutta luokkien yhteistä, niin ikään SM-pisteitä kerryttävää superfinaalia ei. Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan toinen SM-erä keskeytettiin ennen aikojaan, mutta koska erästä ehdittiin ajaa yli puolet, jäivät tulokset voimaan. Alle 20-vuotiaat MXJ-luokan kuljettajat eivät päässeet radalle lainkaan viidennen Suomen Cup -osakilpailunsa toisessa erässä.

MX1-luokan SM-osakilpailun voitti virolainen Indrek Mägi. MX2-luokan ykkönen oli Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen. MXC/A-luokassa juhli Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki. MXJ-luokan vei nimiinsä Turun Moottorikerhon Miro Varjonen.

Osakilpailuvoittajan mielestä oikea päätös

MX2-luokan osakilpailun voitti jo neljättä kertaa perättäin Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen. Hän ei kuitenkaan saanut kasvatettua etumatkaansa SM-sarjan kärjessä, sillä taulukossa toisena oleva, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen kuittasi osakilpailun kakkospaikalla Vesterisen kanssa samat eräsijat (ensimmäinen ja toinen) ja pisteet. Päivän kolmas oli Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi.

– Kun näin radan kunnon ennen superfinaalia, oli järjestäjiltä hyvä päätös keskeyttää päivä. Rata muuttui nopeasti todella vetiseksi. Mäissä oli isoja vesiuria ja muta oli valunut pohjalle. Varsinkin jyrkin mäki olisi voinut olla jopa vaarallinen, Vesterinen tuumaili.

– Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että pääsin tällä kertaa Alavudelta pois siten, etten hävinnyt pisteitä mestaruustaistelua ajatellen. En kasvattanutkaan eroa, mutta aiempina vuosina on mennyt heikommin. Onnistuin tänään starteissa, kun olin niissä molemmissa ykkönen. Ensimmäisen erän kaksi kaatumista veivät voiton, mutta toisen otin kontrolloidusti.

MX2-luokassa neljänneksi sijoittui Karkkilan Moottorikerhon Miska Kumaja ja viidenneksi Heinolan Moottorikerhon Eliel Lehtinen.

Vesterinen, Nieminen ja Kangasniemi muodostavat SM-sarjan kärkikolmikon ja ratkaisevat mitalien kohtalon viimeisessä osakilpailussa.

Mägi karkumatkalla

Virolainen Indrek Mägi vankisti MX1-luokan SM-sarjan kärkipaikkaansa voittamalla Alavuden osakilpailun. Toinen oli aika-ajossa kärkivauhtia pitänyt ja ensimmäisen erän voittanut Jere Haavisto. Tampereen Motocrossin (TamMC) kuljettaja johti myös toista erää, mutta jäi siinä lopulta kolmanneksi.

Osakilpailun kolmas oli Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander. Neljännen sijan vei Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja viidenneksi ajoi TamMC:n Tomi Siro.

Silander nousi SM-sarjassa toiseksi, Matikainen kolmanneksi ja Haavisto neljänneksi. Alavuden väliin jättänyt ja vain kolme osakilpailua viidestä ajanut ammattikuljettaja, Vantaan Moottorikerhon Harri Kullas putosi heidän taakseen viidenneksi. Virolaisen Karel Kutsarin SM-sarjan kolmospaikka vaihtui kuudenteen sijaan, koska hän loukkasi itseään Alavuden ensimmäisen erän kaatumisessa, mikä tiesi hänelle keskeytystä ja toisen erän väliin jättämistä.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan viidennessä SM-osakilpailussa jatkui edellisen osakilpailun tahti, sillä Vantaan Moottorikerhon (VMK) Saku Mansikkamäki voitti kummatkin erät. Hän myös johtaa sarjaa. Alavudella toiseksi ajanut, Turun Moottorikerhon Aaro Menna on pisteissä kakkosena.

VMK:n Jan Jasper Köiv oli sunnuntaina kolmas, Porin Moottorikerhon Topias Kontto neljäs ja Lohjan Seudun Moottorikerhon Eemil Pesonen viides. Kuudenneksi sijoittui SM-sarjassa kolmantena oleva, Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen.

Alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan viidennen Suomen Cup -osakilpailun ainoan erän voitti Turun Moottorikerhon Miro Varjonen. Seuratoveri Hermanni Koskinen ajoi toiseksi. Kaksikko ratkaisee Suomen Cup -mestaruuden, sillä kärjessä oleva Varjonen ja toisena oleva Koskinen ovat jo karanneet liian paljon muilta. Alavudella neljänneksi sijoittunut ja sarjassa kolmantena oleva, Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerö omaa vielä teoreettiset mahdollisuudet Koskisen ohittamiseen.

Alavudella kolmanneksi ajoi Kaarina Motocrossin Mikael Palohuhta. Viemerön perässä viides oli isäntäseura Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Vähäpesola.

Laaksosta nelipyöräisten Suomen mestari

Botnia Dirt Ridersin Niko Laakso pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta Alavudella lauantaina, kun nelipyöräisten MXQuad-luokan SM-kauden kolmas, eli viimeinen osakilpailu oli taputeltu.  Laakso voitti ensimmäisen erän, mutta jäi toisessa kolmanneksi. Se tiesi osakilpailun kakkospaikkaa tasapisteissä voiton ottaneen Quad Racing Finlandin (QRF) Valtteri Vainionpään takana. Kolmas oli mestaruudesta taistellut QRF:n Max Karilainen, joka sai näin tyytyä SM-hopeaan.

Nelossijan vei QRF:n Jesse Uusitalo ja viides oli Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden (ASMP) Katariina Sarvikas. Viimeksi mainittu oli ajanut kahdesti aiemmin neljänneksi SM-sarjassa, mutta nyt hän kuittasi Suomen mestaruuspronssia. Kyseessä on ensimmäinen naisen ajama SM-mitali lajissa.

35-vuotiaiden veteraanien MXQuad V35 -luokan osakilpailun voitti Hyvinkään Moottorikerhon Jani Saarinen, joka kuittasi jälleen mestaruuden. Alavudella toiseksi ajanut QRF:n Jarmo Huhtala nappasi Suomen Cup -hopeaa. Päivän kolmas oli Porin Moottorikerhon Petri Kares, neljäs ASMP:n Veli-Pekka Rissanen ja viides QRF:n Kari Mattila, joka otti sarjassa pronssia.

Virtanen, Laakso, Wiik, Virtanen voittoihin

Lauantaina kilpailtiin myös perinteisemmän motocrossin merkeissä viidessä eri Suomen Cup -luokassa, joille kyseessä oli viides osakilpailu.

Naisten voittoon ajoi Karkkilan Moottorikerhon (KarkMK) Ria Virtanen, joka johtaa sarjaa. Toinen oli Kuopion Moottorikerhon Hanna Reinola ja kolmas, sarjassa toisena oleva, Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Noora Uro. Reinola on pisteissä kolmantena.

Nelospaikan Alavudella vei Porin Moottorikerhon (PMK) Kiia Ritola, joka on samalla sijalla sarjassa. Viides oli Orimattilan Moottorikerhon (OriMK) Vilma Forsgren, joka löytyy taulukosta paikalta kuusi.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan erien ykkönen oli Tuusulan Moottorikerhon Kimmo Laakso. Toiseksi sijoittui PMK:n Teemu Sundelin ja kolmanneksi OriMK:n Matti Korkeamäki. Neljäs oli Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Toni Kuivalainen ja viides Turun Moottorikerhon (TMK) Janne Metsämäki.

Sundelin nousi sarjakärkeen yhden pisteen erolla Korkeamäkeen. Laakso on kolmantena.

45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan voitti jälleen Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik. Toinen oli Forssan Moottoriseuran Toni Nordman ja kolmas Konneveden Moottorikerho / UA:n Tommi Laine. Neljänneksi tuli Turun Moottorikerhon (TMK) Jarno Mattila ja viidenneksi Vantaan Moottorikerhon (VMK) Janne Leander.

Wiik johtaa sarjaa ja on todella lähellä mestaruutta. Mattila pitää kakkospaikkaa ja Laine löytyy kolmospaikalta.

55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokan erät menivät KarkMK:n Pasi Virtaselle. Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen ajoi toiseksi tasapisteissä Kymen Moottorikerhon Juha Pekka Koirikivin kanssa. Neljäs oli Heinolan Moottorikerhon Petri Tuukkanen ja viides TMK:n Jari Lehto.

Koirikivi pitää piikkipaikkaa Suomen Cupissa, missä Virtanen on kannassa toisena. Tuukkanen majailee kolmantena.

125-kuutioisten pyörien MX125-luokassa voittotahdit paukutti Heinolan Moottorikerhon Eliel Lehtinen. Toinen oli VMK:n Eelis Viemerö ja kolmas vasta kauden ensimmäisen kotimaisen kilpailunsa loukkaantumisen takia ajanut, Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson. Viides oli TMK:n Miro Varjonen ja kuudes Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Vähäpesola.

Varjonen säilytti Suomen Cupin ykköspaikkansa. Viemerö on toisena ja Lehtinen kolmantena.

SM- ja Suomen Cup -kausi päättyy seuraavassa, eli kuudennessa osakilpailussa Vantaalla 4.-5. syyskuuta.

Tulokset
SML SM-motocross, osakilpailu 5/6, Alavus, su 15.8.2021

MX1, SM-osakilpailun yhteistulos:
1. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 47 pistettä
2. Jere Haavisto, TamMC, Kawasaki, 45p.
3. Emil Silander, LoSMK, GasGas, 40p.
4. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 38p.
5. Tomi Siro, TamMC, KTM, 30p.

MX2, SM-osakilpailun yhteistulos:
1. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 47p.
2. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 47p.
3. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 38p.
4. Miska Kumaja, KarkMK, KTM, 31p.
5. Eliel Lehtinen, HeMK, KTM, 30p.

MXJ, Suomen Cup -osakilpailun tulos (vain yksi erä):
1. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 25.
2. Hermanni Koskinen, TMK, Yamaha, 22p.
3. Mikael Palohuhta, KMX, Kawasaki, 20p.
4. Eelis Viemerö, VMK, Fantic, 18p.
5. Heikki Vähäpesola, ASMP, KTM, 16p.

MXC/A, SM-osakilpailun yhteistulos:
1. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 50p.
2. Aaro Menna, TMK, KTM, 42p.
3. Jan Jasper Köiv, VMK, KTM, 38p.
4. Topias Kontto, PMK, KTM, 34p.
5. Eemil Pesonen, LoSMK, KTM, 32p.

Kaikki tulokset
speedhive.mylaps.com/Events/1898133

Sarjataulukot
(päivittyvät myöhemmin)
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults