Kullas yli kymmenen vuoden voittoputkessa SM-motocrossiin Siilinjärvelle

Motocrossin ammattikuljettaja Harri Kullas nähdään jälleen Suomen mestaruussarjassa, kun Iso-Britanniassa työkseen ajava Vantaan Moottorikerhon edustaja suuntaa kauden toiseen SM-osakilpailuun Siilinjärvelle sunnuntaiksi. Kullasta ei ole voitettu Suomessa yli vuosikymmeneen.

Harri Kullas on kilpaillut Suomessa harvakseltaan viime vuosina, mutta aina voitokkaasti. Viime kaudella hän ajoi kaksi SM-osakilpailua ollen ykkönen kummassakin. Kullas on edellisen kerran kukistettu ajamalla kotimaisilla motocrossradoilla kaudella 2009, jolloin Hyvinkään Moottorikerhon Antti Pyrhönen voitti supercrossin Suomen mestaruuden ja Kullas nappasi hopeaa. Pyrhönen oli tuolloin kokenut ammattikuljettaja ja maailmanmestaruussarjan kiertäjä, Kullas vielä kansainvälisen uransa alussa kilpaillessaan Euroopan mestaruussarjassa. Kaudesta 2010 lähtien Kullas on voittanut kaikki maaliin ajamansa erät eri Suomen mestaruussarjoissa.

Tämän kauden Suomen mestaruussarjan toinen osakilpailu järjestetään sunnuntaina Siilinjärven kehutulla hiekkaradalla, mihin isot ylä- ja alamäet tuovat omanlaisensa profiilin. Kullas ei osallistunut SM-kauden avaukseen Karkkilassa toukokuussa, mutta Siilinjärvelle hän lähtee ehdottomana pääluokka MX1:n ennakkosuosikkina. Kullas saapuu Suomeen allaan osakilpailuvoitot Iso-Britannian päämestaruussarjasta ja kakkossarjasta.

– Ei minulla ole paineita siitä, että olen suosikki ja voittanut Suomessa pitkään. Moni on yrittänyt kukistaa minut, muttei ole onnistunut. Vaikka SM-osakisa onkin minulle treenikisa, vedän täysillä. Normaalioloissa minun pitäisi voittaa, Kullas pohtii.

Kullaksen tämän kauden pääpaino on Iso-Britannian sarjoissa, joiden lisäksi hän osallistuu muutamiin MM-osakilpailuihin. Kullaksesta on aina todella hienoa kilpailla Suomessa.

– Minulla on tälle kaudelle uusi pyörämerkki, Yamaha. Testaan Siilinjärvellä pyörän erilaisia säätöjä brittien kisoja ajatellen. Todennäköisesti laitan ensimmäiseen erään yhdenlaisen ”setupin” ja kakkoserään toisenlaisen. Kovien kisaerien ajamisesta saa parhaan testin, koska rata on kulunut ja muut kuskit luovat painetta. Briteissä en voi vastaavalla tavalla testata kisoissa, vaan siellä kaikki panokset ovat sijoituksissa.

SM-kärki Sihvonen ei pääse haastamaan Kullasta

Siilinjärven ennakkoasetelmissa olisi ladattu kenties kovimmat odotukset siihen, pystyisikö Miro Sihvonen haastamaan kokeneen Kullaksen. Vantaan Moottorikerhon Sihvonen voitti SM-avauksessa Karkkilassa MX1-luokan erät sekä MX1- ja MX2-luokkien yhteisen superfinaalin. Sihvonen ei ole koskaan peitonnut Kullasta, eikä siihen tarjoudu nytkään tilaisuutta, sillä Sihvonen on jo suunnannut viikonlopuksi MM-osakilpailuun Venäjälle.

Sihvonen kilpailee tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmanmestaruussarjan pääluokassa MXGP, jossa hän ajanee näillä näkymin kaikki osakilpailut kaukomaita lukuun ottamatta. Aiemmin Sihvonen on kertaalleen kokeillut MM-tasolla kilpailemista, MX2-luokassa, mutta se päättyi konerikkoihin.

– Harmittaa, etten pääse yrittämään Kullaksen voittamista. Olisi ollut todella hienoa kisata häntä vastaan. MM-sarja on kuitenkin päätavoitteeni, minkä takia joudun jättämään SM-osakisoja väliin, Sihvonen kertoo.

– Minulla on hyvä fiilis MM-kauden avauksen alla, vaikka jännittääkin törkeästi. Kyseessä on ensimmäinen kisani MXGP-luokassa. Lisäksi kisa ajetaan kaukana Venäjällä, missä rata on yksi sarjan vaarallisimmista. Se on älyttömän kovavauhtinen, kovapohjainen ja sisältää isoja hyppyjä. Tärkeintä on saada ensimmäinen MM-osakisa nyt alta pois. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteeni on saavuttaa MM-pisteitä ja taistella paikasta 15 parhaan joukossa.

MX1-luokan Suomen mestaruussarjassa Sihvosen perässä toisena on Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ja kolmantena Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander. Nelospaikalta löytyy Orimattilan Moottorikerhoa edustava Indrek Mägi ja viidentenä on hänen seuratoverinsa Juuso Matikainen. He kaikki ajavat Siilinjärvellä, missä nähdään myös kovanluokan kuljettajia Virosta, Erki Kahro ja Karel Kutsar.


Pääsarjojen sunnuntai

Siilinjärvellä taistellaan sunnuntaina MX1:n lisäksi kolmen muun arvosarjan pisteistä.

MX2-luokan SM-sarjan kärkiviisikon muodostavat avausosakilpailun jälkeen Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio, Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen, Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen ja Miehikkälän Moottorikerhon Ville Meisola. He kaikki ovat mukana Siilinjärvellä.

Karkkilassa järjestettiin ensimmäistä kertaa SM-osakilpailupäivän päätteeksi MX1- ja MX2-luokkien parhaiden kuljettajien yhteinen superfinaali, jota ennen kumpikin luokka oli ajanut kaksi omaa, luokkakohtaista eräänsä. Siilinjärvellä MX1 ja MX2 ajavat koko päivän yhdessä, harjoituksista ja aika-ajosta kilpaeriin saakka. Ohjelmaan mahtuu myös superfinaali. Jokaisesta kolmesta erästä jaetaan luokkakohtaiset SM-pisteet.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarjaa johtaa Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki ennen Turun Moottorikerhon Aaro Mennaa ja Viron Romeo Pikandia.

Kaarina Motocrossin Mikael Palohuhta voitti puolestaan alle 20-vuotiaiden Suomen Cupin avauksen, missä toiseksi ajoi Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie. Seuraavilla sijoilla ovat tasapistein Turun Moottorikerhon Miro Varjonen ja Hermanni Koskinen.


Lauantaina täysi päivä

Siilinjärvellä kilpaillaan myös lauantaina. Naiset sekä 35-, 45- ja 55-vuotiaat veteraanit ajavat kauden toisen Suomen Cup -osakilpailunsa, kuten myös 125-kuutioisten pyörien luokka. Sivuvaunut puolestaan käynnistävät Suomen mestaruussarjansa.

Karkkilan Moottorikerhon Ria Virtanen ja Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmi jakoivat naisten MXD-luokan erien ykkös- ja kakkossijat kauden avauksessa Karkkilassa. Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Noora Uro on pisteissä kolmantena.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan kolmen kärjen muodostavat Porin Moottorikerhon Teemu Sundelin, Hyvinkään Konekerhon Mika Karma ja Orimattilan Moottorikerhon Matti Korkeamäki.

Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik johtaa 45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokkaa ennen Turun Moottorikerhon Jarno Mattilaa ja Karkkilan Moottorikerhon Lari Lehtiötä.

55-vuotiaiden veteraanien MXV55-luokan ykkösenä on Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen. Kakkospaikalla on Salon Moottorikerhon Jouni Moilanen ja kolmantena virolaista Tihemetsä Motoklubia edustava Petri Tuukkanen.

125-kuutioisten pyörien nimikkoluokkaa MX125 johtaa Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio. Toisena on Keravan Motoristiseuran Tiitus Enjala ja kolmantena Turun Moottorikerhon Miro Varjonen.


Suora lähetys Ruutu+ -palvelussa

Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailua Siilinjärven Hamulan motocrossrata-alueelle viikonloppuna. Yleisömäärää ei ole rajoitettu, mutta paikalla olijoita kehotetaan huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä turvaväleistä ja käyttämään maskia.

Sunnuntain kilpailua voi seurata myös suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelussa kello 11:45 alkaen.

Kauden avauksessa Karkkilassa käynnistettiin SM-motocrossin osalta Suomen Moottoriliiton ”nollasta sataan” -konsepti, jota jatketaan Siilinjärvellä. Konseptin huipentumana on vuosi 2022, jolloin Moottoriliitto täyttää sata vuotta. 0-100 konsepti tuo moottoripyörä- ja moottorikelkkaurheilun lähelle meitä kaikkia.  Se on yhtä kuin tarinat ja ihmiset lajien parissa. Tavoitteena on tuoda moottoriurheilun into ja yhteisöllisyys yli lajirajojen ja auttaa uusia lajeista kiinnostuneita harrastajia, urheilufaneja ja mediaa löytämään nämä ainutlaatuiset ja koukuttavat lajit helposti ja saavutettavasti. 

SML SM-motocross, osakilpailu 2/6, Siilinjärvi la-su 12.-13.6.2021
Siilinjärven Vesa ry.
www.siive.fi
www.facebook.com/siilinjarvenvesa
Hamulan motocrossrata, Koivusaarentie 94, Siilinjärvi

Lisätiedot ja lähtöluettelo
www.motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Livelähetys
www.ruutu.fi
Ruutu+


SML SM-motocross 2021
22.-23.5.2021 Karkkila
12.-13.6. Siilinjärvi
17.-18.7. Tampere
31.7.-1.8. Orimattila
14.-15.8. Alavus
4.-5.9. Vantaa

Kerhojoukkueet 18.-19.9. Hyvinkää

Suomen Moottoriliitto ry.
www.moottoriliitto.fi

Suomen Moottoriliitto sata vuotta 2022
0-100-konsepti
www.0-100.fi
Facebook: @0100fi
Instagram: @0100fi
Twitter: @0100fi

SM-Motocross
Facebook: @SMmotocross
Instagram: @smmotocross