Mägi ja Vesterinen motocrossin Suomen mestareiksi – Varjonen ja Mansikkamäki junioreiden valtiaita

5.9.2021 Tiedote SML SM-Motocrossin tiedotus / Kuvat: Marko Vihriä

Virolainen Indrek Mägi voitti motocrossin MX1-luokan Suomen mestaruuden, kun kauden viimeinen osakilpailu ajettiin Vantaalla sunnuntaina. MX2-luokassa titteliä juhli Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen. Alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -mestaruuden vei Turun Moottorikerhon Miro Varjonen. Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestari on Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki.

Vantaan Vauhtikeskuksessa järjestettiin motocrossin SM- ja Suomen Cup -sarjojen kuudennet, eli viimeiset osakilpailut tänä viikonloppuna.

Sunnuntain päättäneen, maamme pääluokkien, MX1 ja MX2, yhteisen superfinaalin voitti Vantaan Moottorikerhon Harri Kullas, joka oli jo aiemmin vahvin MX1-luokan kahdessa erässä, eli SM-osakilpailussa. Iso-Britanniassa päätyökseen kilpaileva Kullas ajoi Suomessa vain neljä osakilpailua kuudesta, mutta hän voitti niissä kaikki erät. Se riitti nostamaan hänet SM-hopealle.

MX1-luokan SM-kullan vei virolainen Indrek Mägi, jolle titteli oli ensimmäinen Suomessa. SM-pronssille taipui tiukassa taistossa Kullaksen kanssa tasapisteissä Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander.

MX2-luokan Suomen mestaruuden otti Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, joka sijoittui kahdella edellisellä kaudella SM-hopealle. Hän voitti myös päätösosakilpailun ja uransa ensimmäisen SM-kullan. SM-hopeaa sai Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen ja SM-pronssia Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi.

Alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin mestaruuden lunasti Turun Moottorikerhon Miro Varjonen, jonka seuratoveri Hermanni Koskinen kuittasi sarjahopeaa. Pronssille ylsi Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerö. Sunnuntaisen osakilpailun voitti Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson, joka ajoi loukkaantumisensa takia kauden aikana vain kaksi viimeistä osakilpailua.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestari on Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki. SM-hopean vei Turun Moottorikerhon Aaro Menna, joka voitti sunnuntaisen osakilpailun. SM-pronssiin ylsi Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen.

Kullaksella täydellinen sarja

Iso-Britanniassa maan kakkossarjan mestaruuden tällä kaudella voittanut ja pääsarjassa pistejohdossa oleva Harri Kullas ajoi vain neljä Suomen mestaruussarjan osakilpailua kuudesta. Vantaan Moottorikerhon edustaja voitti niissä kaikki MX1-luokan erät sekä superfinaalit. Kullas ja Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander päätyivät SM-sarjassa tasapisteisiin, mutta Kullas vei SM-hopean useamman erävoittonsa turvin. Silander jäi SM-pronssille.

Lauantaina Kullas voitti Viron mestaruussarjan viimeisen osakilpailun, mutta oli taulukossa neljäs yhden pisteen päässä pronssista. Kullas ajoi etelänaapurissamme kolme osakilpailua viidestä.

– Minulla ei ole montaa titteliä Suomesta eikä yhtään Virosta, koska päätavoitteeni ovat vuosien ajan olleet muissa maissa ja MM-sarjassa. Siinä mielessä tälläkin tavalla tullut hopea tuntuu mukavalta. Eikä mestaruuskaan ollut kaukana, Kullas jutusteli.

Kullas voitti MX1-luokan ensimmäisen erän Vantaalla näytöstyyliin. Tampereen Motocrossin Jere Haavisto antoi kuitenkin vastusta muissa erissä. Kakkoserässä Haavisto roikkui pitkään Kullaksen kannassa ja superfinaalissa kaksikko laittoi alkukierroksilla enemmänkin kilpailua pystyyn Haaviston myös johtaessa erää. Lopulta voittajasta ei ollut epäselvyyttä Kullaksen repäistessä eron niin Haavistoon kuin muihinkin. Haavisto oli aamun aika-ajon nopein ja Kullas kakkonen.

– Olen ennenkin sanonut, että Jere on aggressiivinen ja nopea aika-ajossa sekä erissä kolmella ensimmäisellä kierroksella. Nyt hän hiillosti minua pidempään, puolet toisesta erästä. Sen jälkeen repäisin ja hän jäi. Ajattelin, että muita eriä lyhyemmästä superfinaalista tulee jännä ja hän ajoikin alussa hyvin. Pääsin siinäkin karkuun, mutta Jere oli silti vahva. Itse olen tosi tyytyväinen ajooni tänään. Lauantaina en ollut. Koko viikonlopun saldo viisi erävoittoa viidestä on hieno tulos.

Haavisto oli superfinaalissa toinen, virolainen Karel Kutsar kolmas, Silander neljäs ja Viron Indrek Mägi viides. Paras MX2-luokan kuljettaja oli seitsemänneksi sijoittunut Mauno Nieminen.

Mägille ensimmäinen mestaruus Suomessa

Indrek Mägi ajoi varman kauden MX1-luokassa, mikä toi hänelle Suomen mestaruuden. Mägi voitti yhden erän, kun niitä ajettiin yhteensä 17. Edellisessä osakilpailussa Alavudella ei järjestetty superfinaalia, koska rankkasade muokkasi radan ajokelvottomaan kuntoon.

Mägi on aiemmin juhlinut mestaruuksia Virossa ja Latviassa, mutta Suomessa titteliä ei ole tullut. Hän otti SM-pronssia kaudella 2019, mutta viime kausi meni ohi loukkaantumisen takia.

Tänä vuonna Mägi panosti vahvasti Suomessa kilpailemiseen suomalaisen KRT Kawasaki -tiimin väreissä. Viron kausi meni hänellä heikommin keuhkoihin liittyvien sairastelujen takia. Hän ei myöskään ajanut lauantaista päätösosakilpailua.

– Tuntuu todella mahtavalta olla Suomen mestari. Kausi oli pitkä. Kisoja oli kuusi ja niissä jokaisessa (Alavutta lukuun ottamatta) ajettiin kolme erää. Tämä on todellinen mestaruussarja, jossa pitää olla tasaisen vahva pitkään, Mägi kuvaili iloisena.

– Tämä oli koko KRT Kawasaki -tiimin voitto. En olisi pystynyt tähän ilman heitä. Olen tuntenut oloni todella kotoisaksi heidän kanssaan. Myös isäni on aina ollut kisoissa mukanani, ja moni muukin on auttanut minua. Meillä on ollut kuin oma yhteinen armeijamme, ja tiimini käytti tästä mestaruudesta lausahdusta ”emme unohda tätä koskaan”.

Mägi johti SM-sarjaa vakuuttavasti ennen sunnuntaina. Vantaalla hän sijoittui MX1-osakilpailussa kuudenneksi ja oli superfinaalissa viides. Mägin urakointia hankaloitti ensimmäisen MX1-erän avauskierroksen kaatuminen. Hän oli kummassakin erässä viides.

– Tunsin todella paljon paineita ennen kisaa, mutta keskityin vain voittamaan mestaruuden. Nyt ei ollut kyse yksittäisestä kisasta, vaan nimenomaan tittelistä.

– Olin ensimmäisessä startissa toinen ja ohitin Kullaksen, minkä seurauksena unohdin sen mestaruustavoitteen. Ehkä oli hyvä, että kaaduin heti, koska sain palautettua keskittymiseni oikeaan asiaan, en yksittäiseen erään.

Kullas otti siis MX1-luokan SM-hopeaa ja Emil Silander SM-pronssia. Jere Haavisto jäi niukasti SM-neloseksi. Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen oli sarjassa viides.

Vesteriselle hopeamitalien jälkeen titteli

Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen voitti sunnuntaina jo viidennen MX2-luokan SM-osakilpailunsa perättäin. Mestaruus mielessä MX2- ja MX1-luokkien yhteiseen superfinaaliin suunnannut Vesterinen oli siinä 18:s ja MX2-luokassa viides. Se varmisti hänelle uran ensimmäisen Suomen mestaruuden.

– Totta kai mestaruus tuntuu hyvältä kahden SM-hopean jälkeen. Voitin tänä vuonna enemmän osakilpailuja kuin aiemmilla kausilla, mikä varmasti auttoi tittelin saavuttamisessa. En silti ole täysin tyytyväinen ajooni, mutta toisaalta Tampereen kisa meni erinomaisesti. Voitin siellä molemmat erät ylivoimaisesti, Vesterinen kertasi.

Vantaan-osakilpailussa Vesterisen kanssa yhtä monta pistettä keräsi Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio, joka jäi heikomman toisen eränsä takia yhteistuloksissa kakkoseksi. Hän oli superfinaalissa kahdeksas ja toiseksi paras MX2-kuljettaja.

Rainio voitti SM-kauden avauksen ja ajoi vielä Siilinjärven osakilpailun, mutta sen jälkeen hän oli loukkaantumisen takia sivussa kolmesta osakilpailusta. Rainio sijoittui SM-sarjassa kuudenneksi.

Vesterinen, Rainio ja Nieminen kamppailivat kummassakin MX2-erässä kolmen kärjessä tiukasti. Vesterinen ja Rainio ajoivat voiton sekä kolmossijan. Osakilpailussa kolmanneksi sijoittunut Nieminen oli erissä toinen. Superfinaalissa hän oli seitsemäs, eli paras MX2-kuljettaja. Niemisellä oli Vantaalle tultaessa mahdollisuudet myös Suomen mestaruuteen, mutta hän kuittasi SM-hopeaa.

SM-pronssin saavutti Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi. Sairastelu vaivasi Kangasniemeä edellisen osakilpailun tapaan. Se vei voimat nuorukaisesta, joka hyytyi ensimmäisessä erässä kuudenneksi eikä ajanut toista erää eikä superfinaalia.

SM-sarjassa neljänneksi sijoittui Karkkilan Moottorikerhon Miska Kumaja. Viides oli Helsingin Moottorikerhon Benjami Seppänen.

Varjonen vahvempi Turun Moottorikerhon kaksikosta

Alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup kääntyi vahvasti Turun Moottorikerhon sisäiseksi taistoksi. Miro Varjonen saapui Vantaalle niukassa sarjajohdossa ennen Hermanni Koskista. Muilla ei ollut enää mahdollisuuksia mestaruuteen, jonka Vantaalla kolmanneksi sijoittunut Varjonen lopulta voitti. Sunnuntaina toiseksi ajanut Koskinen sai Suomen Cup -hopeaa.

– Minulla on lapsuusvuosilta onnistumisia, mutta nyt treenasin talvikaudella enemmän kuin aiemmin, kunnolla enkä lipsunut harjoituksista. Minulla oli paineita ennen viikonloppua. Ennen ensimmäistä erää paineet olivat suuret ja kun Koskinen pääsi vain kolmen pisteen päähän, olivat paineet vielä suuremmat kakkoserään, 16-vuotias Varjonen kuvaili.

MXJ:n ensimmäinen erä tarjosi useitakin jännityselementtejä, kun kärkipään kuljettajat kaatuilivat vuoroillaan. Voittoon ajanut Lohjan Seudun Moottorikerhon Kasimir Hindersson keräili kamojaan ensin. Myöhemmin oli kärjessä muilta karkumatkalla olleen Koskisen vuoro kolaroida kierroksella jääneen kanssa ja kaatua rytäkässä. Eikä kauaa, kun Varjonen meni nurin omiin nimiinsä tilanteessa, missä kierroksella jäänyt ajaja ei ehtinyt väistää häntä, vaan kaatui Varjosen pyörän päälle. Koskinen oli lopulta maalissa toinen ja Varjonen viides.

Toisessa erässä nähtiin sisuuntunut Varjonen, joka voitti ennen Hinderssonia ja Koskista. Mikäli Koskinen olisi voittanut ja Varjonen ajanut toiseksi, olisivat he päätyneet sarjassa tasapisteisiin. Kummallakin olisi ollut yhtä monta erävoittoa kauden aikana, joten Koskinen olisi juhlinut titteliä useamman kakkossijansa turvin.

– Kun nostimme toisen kuskin kanssa yhdessä pyöriämme pystyyn ensimmäisen erän kaatumisessa, päätin, etten putoa siinä tilanteessa mestaruustaistelusta. Toiseen erään lähdin nimenomaan voittamaan mestaruutta.

Suomen Cup -pronssi matkasi Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerölle, joka ajoi kotikilpailussaan viidenneksi. Sarjan nelonen oli Imatran Moottorikerhon Viljo Hälvä ja vitonen Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Vähäpesola.

Mansikkamäki kukisti Mennan mestaruustaistelussa

Turun Moottorikerhon Aaro Menna voitti alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan viimeisen SM-osakilpailun Vantaalla, mutta se ei riittänyt nostamaan häntä Suomen mestariksi. Menna otti SM-hopeaa, sillä kotikilpailussaan kaksi toista sijaa ajanut Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki juhli ensimmäistä titteliään.

Mansikkamäki ja Menna olivat kauden erissä jälkimmäisen yhtä ”lipsahdusta” lukuun ottamatta aina joko ykkönen tai kakkonen. Menna jäi Alavuden ennalta keskeytetyssä ensimmäisessä erässä kolmanneksi. Mansikkamäki voitti kauden aikana seitsemän ja Menna viisi erää.

– Maistuu hyvältä voittaa mestaruus. Olen tehnyt paljon töitä tämän eteen. Viime kauden hopean jälkeen päätin lähteä korjaamaan asiaa. Olisi toki ollut kiva voittaa nyt kotikisa, mutta ajoin järki päässä, etten vaikka häviä mestaruutta kaatumiseen. Menna myös ajoi kovaa, ja me olimme koko kauden ajan selkeä kärkipari, Mansikkamäki kertoi.

– Kauteni oli erikoinen. Minulla katkesi solisluu talvella. Toivuin siitä ja sain aloitettua SM-sarjan hyvin, mutta sama solisluu murtui kesällä Viron mestaruussarjan ensimmäisessä osakisassa. Onneksi luu parani juuri ennen Tampereen SM-osakisaa. Se meni ihan jees, ja kisan jälkeen pääsin taas normaalin treenaamisen pariin.

Porin Moottorikerhon Topias Kontto oli Vantaalla kolmas ja SM-loppupisteissä seitsemäs.

SM-pronssin otti Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen. Neljänneksi sijoittui Lohjan Seudun Moottorikerhon Eemil Pesonen ja viidenneksi Sipoon Moottorikerhon Topias Reinikainen.

Tulokset
SML SM-Motocross, osakilpailu 6/6, Vantaa, su 5.9.2021

Superfinaali (MX1- ja MX2-luokka):
1. Harri Kullas, VMK, Yamaha, 19:13.722
2. Jere Haavisto, TamMC, Kawasaki, +8.889
3. Karel Kutsar, Viro, KTM, +16.140
4. Emil Silander, LoSMK, GasGas, +17.024
5. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, +25.208
…7. (paras MX2-luokan kuljettaja) Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, +39.044

MX1, SM-osakilpailun yhteistulos:
1. Harri Kullas, VMK, Yamaha, 50 pistettä
2. Karel Kutsar, Viro, KTM, 42p.
3. Jere Haavisto, TamMC, Kawasaki, 37p.
4. Emil Silander, LoSMK, GasGas, 36p.
5. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 35p.
6. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 32p.

MX1, SM-loppupisteet:
1. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 325p.
2. Harri Kullas, VMK, Yamaha, 300p.
3. Emil Silander, LoSMK, GasGas, 300p.
4. Jere Haavisto, TamMC, Kawasaki, 298p.
5. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 291p.

MX2, SM-osakilpailun yhteistulos:
1. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 45p.
2. Sampo Rainio, HeMK, Honda, 45p.
3. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 44p.
4. Aleksi Jukola, VMK, KTM, 34p.
5. Miska Kumaja, KarkMK, KTM, 28p.

MX2, SM-loppupisteet:
1. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 364p.
2. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 352p.
3. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 276p.
4. Miska Kumaja, KarkMK, KTM, 210p.
5. Benjami Seppänen, HMK, Kawasaki, 204p.

MXJ, Suomen Cup -osakilpailun yhteistulos:
1. Kasimir Hindersson, LoSMK, GasGas, 47p.
2. Hermanni Koskinen, TMK, Yamaha, 42p.
3. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 41p.
4. Heikki Vähäpesola, ASMP, KTM, 36p.
5. Eelis Viemerö, VMK, Fantic, 34p.

MXJ, Suomen Cup -loppupisteet:
1. Miro Varjonen, TMK, Husqvarna, 241p.
2. Hermanni Koskinen, TMK, Yamaha, 233p.
3. Eelis Viemerö, VMK, Fantic, 176p.
4. Viljo Hälvä, IMK, KTM, 157p.
5. Heikki Vähäpesola, ASMP, KTM, 150p.

MXC/A, SM-osakilpailun yhteistulos:
1. Aaro Menna, TMK, KTM, 50p.
2. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 44p.
3. Topias Kontto, PMK, KTM, 36p.
4. Simo Koskinen, HMK, Husqvarna, 36p.
5. Jan Jasper Köiv, VMK, KTM, 33p.

MXC/A, SM-loppupisteet:
1. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 285p.
2. Aaro Menna, TMK, KTM, 277p.
3. Simo Koskinen, HMK, Husqvarna, 187p.
4. Eemil Pesonen, LoSMK, KTM, 172p.
5. Topias Reinikainen, SiMK, KTM, 172p.

Kaikki tulokset:
speedhive.mylaps.com/Events/1908496

Sarjataulukot:
(päivittyvät myöhemmin)
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults

Tuloksissa:Sijoitus, kuljettaja, seura, pyörämerkki.

Seuralyhenteet:
motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/associationsContactInfo