Motocrossin sivuvaunujen toisen SM-osakilpailun voitto Viroon Imatralla – MX-liigassa SM-sarjalaisten taisto

Teksti ja kuvat:  SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus.

Motocrossin sivuvaunuluokka ajoi kauden toisen SM-osakilpailunsa Imatralla sunnuntaina, jolloin voittoa juhli virolaispari Markus Normak – Karl-Albert Kasesalu. Kansallisessa MX-liigassa nähtiin puolestaan tiukka taisto avoimen MX TOP250 Open -luokan ykköstilasta.

Virolaispari Markus Normak – Karl-Albert Kasesalu voitti kummatkin erät sivuvaunujen toisessa Suomen mestaruussarjan osakilpailussa Imatran Kurkvuoressa sunnuntaina. Kakkoserässä ykkössija oli suhteellisen selvä, mutta avauserässä Kangasalan Moottorikerhon Matti Sipilä – Hyvinkään Moottorikerhon Jussi Veräväinen jäi toiseksi alle kahden sekunnin päähän. Sipilä-Veräväinen oli kakkonen myös toisessa erässä, mikä tiesi yhteistulosten hopeasijaa.

Kolmospaikan vei Vantaan Moottorikerhon veljeskaksikko Mikko ja Henri Jumppanen. Neljänneksi eniten pisteitä keräsi Orimattilan Toiveen Erkki Salo – Nurmijärven Moottorikerhon Jukka Hasari. Viidennen sijan otti Sulkavan Moottorikerho/UA:n Janne Hiltunen – Varkaus Racing Teamin Tomi Tani.

SM-kärki Vesterinen väänsi voiton Rannikosta

Imatralla ajettiin myös SML Loukko.com Motocross-Liigan neljännen osakilpailun niin sanottujen isojen pyörien luokkien päivä sunnuntaina. MX TOP250 Open -luokka oli jaettu tuttuun tapaan viiteen tasoryhmään A-E, joista A:ssa ajoivat kovimmat kuljettajat.

Ennakkotiedoista poiketen radalla nähtiin myös MX2-luokan Suomen mestaruussarjaa johtava Matias Vesterinen, joka edustaa kilpailun isäntäseura Imatran Moottorikerhoa. Vesterinen myös voitti osakilpailun, vaikka tiukalle se menikin.

Avauserän ykköstilaa juhli MX1-luokan SM-sarjassa kahdeksantena oleva, Keravan Motoristiseuran Rene Rannikko, joka jätti Vesterisen kakkospaikalle parin sekunnin päähän. Erän kolmossijan otti MX1-luokan SM-sarjassa kymmenettä tilaa pitävä, Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Alex Tapio, joka jäi Vesterisestä alle kaksi sekuntia. Toisessa erässä Vesterinen rutisti puolestaan voittoon alle parin sekunnin turvin ennen Rannikkoa. Se riitti Vesteriselle tuomaan osakilpailun ykköstilan ennen Rannikkoa.

– Oli tiukka kisa, mutta lähtöni olivat myös huonoja. Ensimmäisessä startissa olin noin kymmenentenä ja jouduin ohittelemaan paljon. Rata ei ole helpoin isompien pyörien ohittamiseen ”pikkupelillä”. Pääsin lähelle Rannikkoa, mutten ohi kuitenkaan. Tämä oli hyvä lämmittelykisa SM-sarjaa ajatellen. Kisa on aina kovempi treeni kuin oma harjoitus. Kisaaminen auttaa kisaamista, Vesterinen painotti.

Rannikko on kärsinyt enemmän tai vähemmän erilaisista loukkaantumisista jo huhtikuusta lähtien. Rannikko on ajanut kaikki kolme SM-osakilpailua, mutta puolikuntoisena. Lisäksi hän on päässyt ajoharjoittelemaan alle kymmenen kertaa viimeisen kolmen kuukauden aikana.

– Kisasta jäi hyvä maku, ja sain vedettyä tosi hyvän treenin ”Masan” kanssa. Kai sitä aina tietysti voisi hänet voittaa, mutta hän myös vetää todella kovaa. Itselleni oli tärkeää ajaa ehjästi ja maltillakin. Tästä se taas lähtee parempaan suuntaan, vaikken vielä täysin kunnossa olekaan.

Toisessa erässä kolmanneksi ajanut Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik osoitti, että 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin johtajalla on kyytiä myös SM-sarjan kuskien joukossa. Tapio jäi tällä kertaa kuudenneksi, mikä varmisti Wiikille yhteistulosten kolmossijan.

Mielenkiintoinen poiminta tuloksissa on Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Tommi Mäkinen, joka ajoi viimeksi kilpaa kauden 2018 päättäneessä kerhojoukkueiden SM-kilpailussa. Varsinaisesti aktiivisen kilpauransa jo kauteen 2014 päättänyt Mäkinen voitti vuosien varrella Suomen mestaruuden kahdesti. Hän ajoi Imatralla yhteistuloksissa neljänneksi. Tapio oli viides.

Tapio johtaa kaikkien MX TOP250 Open -luokkien yhteistä sarjaa. Lohjan Seudun Moottorikerhon Teemu Makkonen on toisena, vaikka hän jäi Imatralla kymmenenneksi ensimmäisen erän keskeytyksensä takia. Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissinen on kolmantena. Hän oli sunnuntaina kuudes. Sarjan kärkipään sijoitukset on miehitetty niiden kuljettajien toimesta, jotka ovat ajaneet kaikki neljä osakilpailua.

Hälvä ja Olli kotivoittoihin

MX TOP250 Open -luokan B-ryhmä kilpaili samoissa erissä A-ryhmän kanssa. B:n päivän voittaja oli Imatran Moottorikerhon Viljo Hälvä ottaen kaksi ykkössijaa. Hälvä oli jo ennakkoon vahvoilla veikkauksissa, sillä hän on alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupissa viidentenä. B-ryhmän toisen sijan vei Hämeenlinnan Moottorikerhon Joona Kukkonen. Kolmas oli Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Heikki Vähäpesola.

C-ryhmässä kovinta kyytiä piti kahdella erävoitollaan Tampereen Motocrossin Iisakki Eskola. Yhteistulosten toinen oli Vantaan Moottorikerhon Tuomas Mattila ja kolmas Turun Moottorikerhon Arthon Alanne.

D-ryhmässä voitto matkasi tiukassa väännössä Vantaan Moottorikerhon Tatu Elolle ennen Imatran Moottorikerhon Lauri Saarista. Kolmas oli Orimattilan Moottorikerhon Jere Tanhula.

E-ryhmän voitti Imatran Moottorikerhon Jussi Olli kummankin erän ykköstilojensa ansiosta. Nurmijärven Moottorikerhon Teemu Karajas oli toinen ja Sulkavan Moottorikerho/UA:n Mikko Laasonen kolmas.

SML Loukko.com MX-liigan viides osakilpailuviikonloppu järjestetään Torniossa 7.-8. elokuuta. Lauantaina kilpaillaan lasten ja nuorten luokissa. Sunnuntaina on isojen pyörien luokkien vuoro.

Tulokset
SML Loukko.com Motocross-Liiga Imatra, osakilpailu 4/7, su 25.7.2021

MXSV (2. SM-osakilpailu)

1. Markus Normak, Viro, Karl-Albert Kasesalu, Viro, VMC, 50 pistettä
2. Matti Sipilä, KaMoKe, Jussi Veräväinen, HyMK, KTM, 44p.
3. Mikko Jumppanen, VMK, Henri Jumppanen, VMK, WSP, 40p.
4. Erkki Salo, OriToive, Jukka Hasari, NjMK, AYR, 32p.
5. Janne Hiltunen, SulMK/UA, Tomi Tani, VRT, *muu* 32p.

MX TOP250 Open A
1. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 499p.
2. Rene Rannikko, KeMS, Yamaha, 499p.
3. Alexander Wiik, SiMK, KTM, 495p.
4. Tommi Mäkinen, P-KMK, Honda, 493p.
5. Alex Tapio, ASMP, KTM, 493p.

MX TOP250 Open B
1. Viljo Hälvä, IMK, KTM, 400p.
2. Joona Kukkonen, HlMK, KTM, 397p.
3. Heikki Vähäpesola, ASMP, KTM, 395p.
4. Markus Ritvanen, K-SMK, Yamaha, 394p.
5. Veeti Ratinen, P-KMK, Yamaha, 394p.

MX TOP250 Open C
1. Iisakki Eskola, TamMC, KTM, 300p.
2. Tuomas Mattila, VMK, Yamaha, 298p.
3. Arthon Alanne, TMK, Honda, 294p.
4. Michael Malmlund, VMK, Kawasaki, 290p.
5. Onni Jaakonsaari, HyMK, Yamaha, 289p.

MX TOP250 Open D
1. Tatu Elo, VMK, Yamaha, 199p.
2. Lauri Saarinen, IMK, KTM, 199p.
3. Jere Tanhula, OriMK, KTM, 195p.
4. Markus Ritola, PMK, Husqvarna, 193p.
5. Jere Tynkkynen, KkMKK, Husqvarna, 193p.

MX TOP250 Open E
1. Jussi Olli, IMK, Yamaha, 100p.
2. Teemu Karajas, NjMK, Honda, 93p.
3. Mikko Laasonen, SulMK/UA, Honda, 93p.
4. Ville Ritola, PMK, Husqvarna, 89p.
5. Timo Peltoaho, K-SMK, Yamaha, 89p.

Kaikki tulokset
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents
* Kilpailukalenterissa MX-liigan Imatran osakilpailun kohdalla
**MyLapsin tulospalvelusivustossa on teknisiä häiriöitä.

SML Loukko.com Motocross-Liiga 2021
8.-9.5. Pori (Honkajoki)
29.-30.5. Kuopio
19.-20.6. Iisalmi
24.-25.7. Imatra
7.-8.8. Tornio
28.-29.8. Heinola
11.-12.9. Sipoo

SML Loukko.com Motocross-Liiga
www.facebook.com/SMLmotocrossliiga

Suomen Moottoriliitto ry.
www.moottoriliitto.fi