Motocrossin SM-kausi päättyy Vantaalla viikonloppuna – Brittimestaruudessa kiinni oleva Kullas tähdittää kotikilpailuaan

Tiedote 1.9.2021  Teksti: SML SM-Motocrossin tiedotus/ Kuva: Jukka-Pekka Purtilo.

Motocrossin Suomen mestaruuskausi huipentuu Vantaalla viikonloppuna. Virolainen Indrek Mägi ja Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen johtavat luokkiaan, mutta mestaruudet ja mitalit ovat edelleen jakamatta viikonlopun kaikissa arvosarjoissa. Kotikilpailuunsa voittajasuosikkina suuntaa Ison-Britannian kiireiltään Harri Kullas.

Vantaan Vauhtikeskuksessa ajetaan motocrossin SM-tasolla ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun rata koki mittavat uudistukset tänä kesänä. Muuten Lavangon rata-alueella on nähty säännöllisesti useita Suomen mestaruustason kilpailuja ja toiminut myös MM-näyttämönä.

Vantaalla ajetaan sunnuntaina päätökseen aikuisten MX1- ja MX2-luokkien Suomen mestaruuskausi sekä alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarja ja alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup. 

Jo lauantaina Vantaalla päättyvät puolestaan naisten sekä 35-, 45- ja 55-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupit. Lisäksi järjestetään 125-kuutioisilla pyörillä ajettavan MX125-luokan viimeinen Suomen Cup -osakilpailu ja sivuvaunujen viimeinen SM-osakilpailu.

Kilpaileminen käynnistyy lauantaina kello 11:30 ja sunnuntaina kello 12:00.

Kyseessä on yleisötapahtuma, mutta koronapandemian takia katsomot on jaettu 50 hengen lohkoihin. Niihin liput myydään ennakkoon Vantaan Moottorikerhon kautta. Lauantain liput maksavat 10 ja sunnuntain 15 euroa. Alle 12-vuotiaat pääsevät seuraamaan kilpailua aikuisen seurassa ilman lippua.

Vantaan Vauhtikeskus sijaitsee osoitteessa Katriinantie 31, Vantaa.

Pääluokassa jännittävä tilanne SM-mitalitaistossa

Virolainen Indrek Mägi on repäissyt selkeän etumatkan muihin aikuisten pääluokan, MX1:n, SM-sarjassa. Hän johtaa Suomen mestaruussarjaa 31 pisteen erolla toisena olevaan, Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silanderiin nähden. Vantaalla on kuitenkin sunnuntaina jaossa kauden kuudennessa, eli viimeisessä osakilpailussa maksimissaan 75 pistettä, joten kruunu ei ole vielä Mägin päälaella.

SM-hopean ja -pronssin kohtalo on erityisen kutkuttava. Sarjassa kolmantena oleva, Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen on vain viiden pisteen päässä Silanderista. Nelospaikalta löytyy puolestaan Tampereen Motocrossin Jere Haavisto, jolla on takamatkaa Matikaiseen vaivaiset kaksi pistettä.

Koko kolmikko tietää miltä tuntuu voittaa ja taistella menestyksestä. Matikainen on MX1-luokan Suomen mestari kaudelta 2019, jolloin Silander juhli MX2:n titteliä. Haavisto kuittasi MX2-luokan mestaruuden 2017.

Ammattikuljettaja Kullas MX1-suosikkina kotiradalleen

MX1-luokassa nähdään jälleen myös Vantaan Moottorikerhon Harri Kullas. Hän ei pystynyt osallistumaan kauden avaukseen, mutta voitti sen jälkeen kolmessa osakilpailussa kaikki erät. Edelliseen osakilpailuun Alavudelle Kullas ei osallistunut ulkomaiden kiireidensä takia.

Kullas on silti SM-sarjassa viidentenä, 21 pisteen päässä Silanderista. Hänen hyödyksi voidaan laskea se, että Alavudella ei pystytty rankkasateiden takia ajamaan superfinaalia, joten muut kuljettajat pääsivät kerryttämään pisteitä normaalin kolmen erän sijaan vain kahdessa erässä.

– On todella hienoa päästä ajamaan kotikisa ja edustaa Vantaan Moottorikerhoa. Olen Vantaan kerhon kasvatteja ja ajanut Lavangossa junnuna paljon treeneistä ja sarjacrosseista lähtien. Rata on nyt uudistunut, kun sinne on tuotu runsaasti hiekkaa ja siitä on tehty muutenkin erilainen kuin ennen, Kullas kuvailee.

– Suomen mestaruus on melko varmasti liian kaukana minulta. SM-hopeaan on jopa mahdollisuudet, mutta aika tiukkaa sekin on. Sinänsä on aivan sama, mikä on loppusijoitukseni, koska en ole voinut ajaa kaikkia kisoja. Yritän kuitenkin voittaa kaikki erät sunnuntaina ja saada hyvän harjoituksen brittien kauden päätökseen.

Kullas on juhlinut tänä vuonna jo päätyömaansa, eli Ison-Britannian niin sanotun kakkosmestaruussarjan titteliä. Lisäksi hän on maan päämestaruussarjassa kärjessä yhdessä brittikuljettaja Tommy Searlen kanssa, kun jäljellä on enää ensi viikon viikonlopun koitos. Mikäli Kullas voittaa mestaruuden, on se hänelle ensimmäinen pääsarjassa. Kakkossarjan titteleitä hänellä on kaksi.

Kullas ajaa tällä viikolla lauantaina Viron mestaruussarjan viimeisen osakilpailun ja saapuu sunnuntaiksi Vantaalle päättämään SM-kauden.

Isäntien puolia MX1-luokassa pitävät Kullaksen lisäksi Samuli Jokiniemi, Marko Jumppanen ja Jani Lähteenmäki.

Vesterinen, Nieminen ja Kangasniemi ratkaisevat MX2 SM-mitalien kohtalon

MX2-luokan Suomen mestaruussarjaa johtaa Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen, joka on voittanut kahdella edellisellä kaudella SM-hopeaa. Titteli olisi ruokolahtelaisen uran ensimmäinen. SM-sarjassa toisena on Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen. Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi löytyy kolmospaikalta.

Vesterisen etumatka Niemiseen on 20 pistettä. Kangasniemi on Niemisestä 22 pisteen päässä. Muilla kuljettajilla ei ole enää mahdollisuuksia mitaleihin, mutta mainittu kolmikko käynee kovan väännön lopullisesta järjestyksestään.

Paluun SM-motocrossiin ja muutenkin kilpailuihin tällä kaudella tehnyt, enduron Suomen mestari Aleksi Jukola liputtaa kotiradallaan Vantaan Moottorikerhon värejä.

SM-avauksen voittanut Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio palasi loukkaantumisensa jäljiltä kilpailuihin viime viikonloppuna, kun hän ajoi MX-liigan osakilpailun Heinolassa. Vantaalla hänet nähdään jälleen SM-areenalla.

Mielenkiintoinen nimi starttilistalla on Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen, joka piipahtaa jälleen SM-sarjan puolella. Virtanen on 55-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa toisena ennen lauantaina Vantaalla ajettavaa päätöstä.

MX1:n tavoin MX2 ajaa ensin luokkakohtaisesti kaksi SM-erää, joiden päälle tulee sunnuntain ja kauden päättävä luokkien yhteinen superfinaali.

Vantaan Moottorikerhon Mansikkamäki kiinni mestaruudessa

Sunnuntain luokista Vantaan Moottorikerhon (VMK) Saku Mansikkamäki johtaa alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruussarjaa ennen Turun Moottorikerhon Aaro Mennaa. Parivaljakko eteni kolme ensimmäistä osakilpailua tasaväkisesti ja oli tasapisteissä, kunnes Mansikkamäki repäisi hienoisen etumatkan kahdessa seuraavassa osakilpailussa voittamalla kaikki erät. Hän lähtee kotiradalleen SM-sarjassa 14 pisteen etumatkan turvin.

Mansikkamäki ja Menna ovat muodostaneet kärkikaksikon yhdeksässä erässä kymmenestä ajetusta. Kertaalleen VMK:n Jan Jasper Koiv on ajanut toiseksi ja jättänyt Mennan kolmanneksi.

Sarjassa kolmantena on Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen, jolla ei ole mahdollisuuksia kirkkaampiin mitaleihin.

VMK:ta MXC/A-luokassa edustavat Mansikkamäen ja Koivin lisäksi Matias Miettinen ja Rene Nyman.

Turun Moottorikerhon kaksikko ratkaisee MXJ-tittelin

Alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin mestaruus ratkeaa Turun Moottorikerhon Miro Varjosen ja Hermanni Koskisen välillä sunnuntaina. Ensiksi mainittu johtaa sarjaa vain yhdeksän pisteen turvin.

Sarjassa kolmantena on Vantaan Moottorikerhon (VMK) vasta 13-vuotias Eelis Viemerö, joka on lähellä mitalia ensimmäisellä isojen pyörien kaudellaan. Hän on toisena lauantaina päättyvässä MX125-luokan Suomen Cupissa, mitä Varjonen johtaa.

Myös Tatu Elo ja Santeri Oinonen edustavat VMK:ta MXJ-luokassa.

MXJ-luokassa nähdään myös tyttökuljettaja, kun Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Noora Uro lähtee mukaan. Hän on toisena naisten MXD-luokan Suomen Cupissa, minkä viimeinen osakilpailu järjestetään lauantaina.

Crossaava rumpali tahdittaa menoa

Sunnuntaina kilpailijoiden ja yleisön viihtymistä rytmittää Dingossa rumpuja paukuttavan Saska Ketosen kasaama Racing Orkestra. Solistina Ketosen kokoonpanossa on Eki Mcgregor -taitelijanimellä tunnettu maineikas moottoripyörävaikuttaja Erno Örthen.

Suora lähetys Ruudussa

Sunnuntain kilpailua voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelussa.

SML SM-motocross, osakilpailu 6/6, Vantaa, la-su 4.-5.9.2021
Vantaan Moottorikerho ry.
Vantaan Vauhtikeskus
Katriinantie 31, Vantaa
www.vantaanmoottorikerho.fi
www.facebook.com/vantaanmoottorikerho
www.facebook.com/events/267062658568411

Lisätiedot ja lähtöluettelo
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicEvents

Aikataulu

Katsastus ja ilmoittautuminen
Pe 3.9.2021 klo 18:00-20:00
La 4.9.2021 klo 7:00-8:00 ja 17:00-20:00
Su 5.9.2021 klo 7:00-8:00
Sunnuntain kilpailijat pääsevät varikolle lauantaina noin klo 17:00 alkaen.

Lauantai 4.9.2021

Klo 8:20
Lähtöpuomin toiminta

Klo 8:30
Lähtöharjoitus, harjoitus ja aika-ajo, non-stop-aikataulu
MXD 2 min + 5 min + 15 min
MXV55 2 min + 5 min + 15 min
MXV35 & MXV45 2 min + 5 min + 15 min
MX125 2 min + 5 min + 15 min
MXSV SM 2 min + 5 min + 15 min             

Klo 11:30
1. Kilpailuerät, non-stop-aikataulu
MXD 15 min + 2 kierrosta
MXV55 15 min + 2 kierrosta
MXV35 & MXV45 15 min + 2 kierrosta
MX125 20 min + 2 kierrosta
MXSV SM 15 min + 2 kierrosta                                       

Klo 14:30
2. kilpailuerät, non-stop-aikataulu
MXD 15 min + 2 kierrosta                 
MXV55 15 min + 2 kierrosta
MXV35 & MXV45 15 min + 2 kierrosta
MX125 20 min + 2 kierrosta
MXSV SM 15 min + 2 kierrosta                 

SM-luokan kukitus erän jälkeen. Palkintojen jako n. 30 min viimeisen erän jälkeen.

Sunnuntai 5.9.2021 

Klo 8:50
Lähtöpuomin toiminta

Klo 9:00
Lähtöharjoitus, harjoitus ja aika-ajo, non-stop-aikataulu
MX2 2 min + 5 min + 20 min
MX1 2 min + 5 min + 20 min
MXC/A 2 min + 5 min + 15 min
MXJ 2 min + 5 min + 15 min             

Klo 12.00
1. Kilpailuerät, non-stop-aikataulu
MX2 SM 25 min + 2 kierrosta
MX1 SM 25 min + 2 kierrosta
MXC/A 20 min + 2 kierrosta
MXJ 25 min + 2 kierrosta                                                                                   

Klo 15.00
2. Kilpailuerät, non-stop-aikataulu
MX2 SM 20 min + 2 kierrosta
MX1 SM 20 min + 2 kierrosta
MXC/A 20 min + 2 kierrosta
MXJ 20 min + 2 kierrosta                                                             

Klo 17:15
MX2 & MX1 SM Superfinaali 15 min + 2 kierrosta

SM-luokkien kukitus erän jälkeen. Palkintojen jako n. 30 min viimeisen erän jälkeen.

Live-stream
Ruutu+
www.ruutu.fi
www.ruutu.fi/ohjelmat/sm-motocross

SML SM-motocross 2021
22.-23.5.2021 Karkkila
12.-13.6. Siilinjärvi
17.-18.7. Tampere
31.7.-1.8. Orimattila
14.-15.8. Alavus
4.-5.9. Vantaa

Kerhojoukkueet 18.-19.9. Hyvinkää