Oinonen, Laaksonen ja Jaakonsaari motocrossin MX-liigan lasten mestareiksi

Tiedote ja kuva: SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus

Vantaan Moottorikerhon Sami Oinonen, Etelä-Suomen Moottorikerhon Eeka Laaksonen ja Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaari ajoivat motocrossin kansallisen MX-liigan mestareiksi, kun lasten luokkien viimeinen osakilpailu järjestettiin Sipoossa lauantaina.

SML Loukko.com Motocross-Liigan kauden viimeiseen osakilpailuviikonloppuun ilmoittautui ennakkoon yli 400 osallistujaa. Lauantaina ratkaistiin MX50-, MX65- ja MXC/B-luokkien lopullinen sarjajärjestys.

5-8-vuotiaiden kuljettajien MX50-luokan MX-liigamestarista ei ollut lopulta epäselvyyttä, kun Sipooseen sarjakärjessä saapunut Vantaan Moottorikerhon Sami Oinonen voitti kummatkin kilpaerät ja siten myös osakilpailun. Oinonen vei mestaruuden ennen hopealle yltänyttä Sipoon Moottorikerhon Felix Lindiä ja pronssia ottanutta saman seuran Daniel Wiikiä.

7-12-vuotiaiden ajajien MX65-luokassa nähtiin puolestaan Etelä-Suomen Moottorikerhon Eeka Laaksosen mestaruusjuhlat. Hopea ja pronssi menivät järjestyksessä Helsingin Moottorikerhon Onni Kämärille ja Okko Ollilalle.

10-15-vuotiaiden kuljettajien MXC/B-luokan MX-liigan mestaruuden nappasi Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaari. Hopean kuittasi Salpausselän Moottorikerhon Eemil Ruuth ja pronssin Sipoon Moottorikerhon Topias Reinikainen.

Oinonen ykkönen Sipoossa ja sarjassa

5-8-vuotiaat kuljettajat aloittivat 50-kuutioisilla pyörillään kilpailemisen lauantain luokista ensimmäisenä sipoolaisen Maanrakennus Wiikin nimikkoluokassa MX50. Kyseessä oli luokan kuudes osakilpailu, kun muut luokat ajoivat seitsemättä osakilpailuaan.

Vantaan Moottorikerhon Sami Oinosella oli vahva ote MX-liigan tittelistä ennen päätösosakilpailua, minkä hän myös voitti. Täten Oinosesta tuli MX65-luokan mestari vuosimallia 2021.

Sipoon Moottorikerhon seuratoverit Felix Lind ja Daniel Wiik kamppailivat vähintään hopeasta ja pronssista, mutta omasivat mahdollisuudet myös kultaan ennen kotikoitostaan.

Lind ajoi molemmissa erissä toiseksi, mikä tiesi hänelle nousua Wiikin takaa MX-liigan hopealle. Wiik oli epäonninen Sipoossa. Hän oli ensimmäisessä erässä kolmas, mutta toisessa erässä hän jäi kierroksen kärjelle ollen 18. Näin ollen Wiik sijoittui osakilpailussa kahdeksanneksi, mitä kautta hän saavutti MX-liigassa pronssia.

Oinonen, Lind ja Wiik saapuivat avauserässä maaliin neljän sekunnin sisällä toisistaan. Kakkoserässä Lind jäi voitosta vajaat kuusi sekuntia. Muut kuljettajat olivat kaukana takana.

Osakilpailun kolmospaikan vei Turun Moottorikerhon Martti Kaurinkoski, joka ajoi eräsijat neljä ja kolme. Osakilpailun neljäs oli Helsingin Moottorikerhon Laur Kallikorm ja viides Tampereen Motocrossin Eeti Mesiranta.

Oinosen, Lindin ja Wiikin takana Kallikorm puristi MX-liigan loppupisteissä neljänneksi. Viides oli Miehikkälän Moottorikerhon Jare Nikkilä, joka sijoittui kuudenneksi Sipoon-osakilpailussa.

Kämäri voittoon, Laaksonen mestariksi

7-12-vuotiaiden ajajien Arazzo.fi-nimikkoluokassa MX65 kilpailtiin 65-kuutioisilla pyörillä. Sipoon-osakilpailun ykköseksi ajoi kahdella erävoitollaan Helsingin Moottorikerhon (HMK) Onni Kämäri, joka taisteli viimeiseen asti MX-liigan tittelistä. Mestaruuteen asti hänen kirinsä ei kuitenkaan riittänyt, koska Etelä-Suomen Moottorikerhon (E-SMK) Eeka Laaksonen keräsi riittävän määrän pisteitä osakilpailun kolmossijallaan. Kaksikon eroksi jäi mestaruustaulukossa vain seitsemän pistettä, kun hopealle taipunut Kämäri keräsi Sipoossa 50 ja Laaksonen 36 pistettä.

Osakilpailun toinen oli E-SMK:n Jimi Marttila, joka kasasi Laaksosen tavoin 36 pistettä ja ajoi vastaavasti eräsijat kolme ja viisi. Marttilan parempi toinen erä takasi hänelle päivän kakkospaikan.

Lauantain neljäs oli Kuopion Moottorikerhon Severi Lehmonen ja viides E-SMK:n Nico Bystedt.

MX-liigan pronssin otti HMK:n Okko Ollila, joka oli Sipoon avauserässä kakkonen, mutta jäi toisessa erän nopeimmasta kierrosajasta huolimatta 15:ksi. Ollila putosi Sipoossa sarjan kakkospaikalta kolmanneksi.

MX-liigassa neljänneksi sijoittui Bystedt ja viidenneksi Porin Moottorikerhon Samu Bärholm.

Suuri osallistujamäärä takasi usean finaalin

MX65-luokka oli suuren osallistujamäärän ansiosta jaettu peräti kolmeen finaaliryhmään aika-ajojen perusteella. B- ja C-finaaleissa ei ajettu MX-liigan sarjapisteistä, mutta kamppailtiin tiukasti sijoituksista.

B-finaalin voitti ahvenanmaalaisen Ålands Motorklubbenin Elton Sjöblom, joka ajoi erissä ykköseksi ja toiseksi. Etelä-Suomen Moottorikerhon (E-SMK) Frans Mattilan toisessa erässä nappaama voitto siivitti hänet yhteistuloksissa kakkoseksi. Imatran Moottorikerhon (IMK) Jella Piepponen kuittasi kolmossijan. Asikkalan Moottorikerhon Leevi Nousiainen ja Salpausselän Moottorikerhon Jimi Pasanen löytyivät tasapisteissä sijoilta neljä ja viisi.

C-finaalissa ykkönen oli IMK:n Iina Suikkanen kahdella erävoitollaan. E-SMK:n Julius Lintunen sijoittui toiseksi ja Turun Moottorikerhon Max Anttonen kolmanneksi. E-SMK:n Arttu Aho oli neljäs ja Tampereen Motocrossin Emil Liuhala viides.

Jaakonsaari ja Ruuth kärkiparina

10-15-vuotiaiden kuljettajien, 85-kuutioisilla kaksitahtisilla ja 150-kuutioisilla nelitahtisilla pyörillä ajettavan, K.A.Nyberg Oy:n nimikkoluokan MXC/B voiton otti tiukassa väännössä Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaari. Hän oli avauserässä toinen ja kakkoserässä ykkönen. Salpausselän Moottorikerhon Eemil Ruuth ajoi vastaavat sijat, mutta päinvastaisessa järjestyksessä, mikä tiesi hänelle osakilpailun kakkospaikkaa.

Sipoossa kolmas oli Turun Moottorikerhon (TMK) Samu Jokila, neljäs isäntien, eli Sipoon Moottorikerhon Topias Reinikainen ja viides TMK:n Eino Pihlava.

Jaakonsaari vei MX-liigan mestaruuden, mistä hopeaa ottanut Ruuth jäi vain kahdeksan pistettä. Pronssi matkasi Reinikaiselle. Sarjassa neljäs oli Jokila ja viides Pihlava.
MXC/B-luokan B-finaalin erät voitti Kuopion Moottorikerhon Santeri Lehmonen. Toinen oli Karkkilan Moottorikerhon Lauri Seppälä ja kolmas Jalasjärven Moottorikerho / UA:n Sulo Hautala. Tampereen Motocrossin Kaapo Kevin sijoittui neljänneksi ja Lohjan Seudun Moottorikerhon Nestori Söderberg viidenneksi.

Menna ykkönen MX-liigan ulkopuolisessa luokassa

MXC/B-kuljettajien kanssa samassa kilpailussa ajoivat ylemmän tasoportaan, MXC/A-luokan kuljettajat, joiden Suomen mestaruuskausi päättyi viime viikon sunnuntaina Vantaalla. Nyt Sipoossa kaksi erävoittoa otti Turun Moottorikerhon Aaro Menna, joka saavutti tänä vuonna SM-hopeaa. Lauantain toinen oli SM-pronssimitalisti, Helsingin Moottorikerhon Simo Koskinen. Kolmanneksi sijoittui Porin Moottorikerhon Topias Kontto tasapisteissä nelospaikalta löytyneen, Lohjan Seudun Moottorikerhon Eemil Pesosen kanssa. Vantaan Moottorikerhon Jan Jasper Köiv oli viides.

MXC/A-kuljettajat hallitsivat kahden luokan yhteisiä eriä, sillä ensimmäisessä erässä viisi ja toisessa neljä ensimmäistä sijaa menivät heille. Eemil Ruuth oli avauserässä parhaana MXC/B-luokkalaisena kuudes ja Onni Jaakonsaari toisessa viides.

Isojen pyörien päätös sunnuntaina

Sipoossa kilpaillaan sunnuntaina aikuisten kokoluokan pyörillä luokassa MX TOP250 Open, jolle on luvassa kauden seitsemäs, eli viimeinen osakilpailu. Viiteen tasoryhmään jaetussa luokassa on runsas osanotto, ja A-ryhmässä nähdään lukuisia maamme kärkikuljettajia.

Sunnuntaina ajetaan myös MX-liigan ulkopuolisina lisäluokkina MX65 ja MXC/B, joihin osallistuu moni jo lauantaina kilpaileva juniori.

Harjoitukset käynnistyvät sunnuntaina kello 8:00. Ensimmäiset kilpaerät ovat vuorossa kello 12:00.

Sipoon Motocrossrata sijaitsee osoitteessa Öljytie 618, Sipoo.

Tulokset
SML Loukko.com Motocross-Liiga Sipoo, osakilpailu 7/7, la 11.9.2021

MX50-luokka, yhteistulos:
1. Sami Oinonen, VMK, Cobra, 50 pistettä
2. Felix Lind, SiMK, KTM, 44p.
3. Martti Kaurinkoski, TMK, KTM, 38p.
4. Laur Kallikorm, HMK, KTM, 34p.
5. Eeti Mesiranta, TamMC, KTM, 29p.
…8. Daniel Wiik, SiMK, KTM, 23p.

MX50-luokka, MX-liigan loppupisteet:
1. Sami Oinonen, VMK, Cobra, 288p.
2. Felix Lind, SiMK, KTM, 256p.
3. Daniel Wiik, SiMK, KTM, 236p.
4. Laur Kallikorm, HMK, KTM, 168p.
5. Jare Nikkilä, MieMK, KTM, 162p.

MX65-luokka, A-finaali, yhteistulos:
1. Onni Kämäri, HMK, KTM, 50p.
2. Jimi Marttila, E-SMK, Yamaha, 36p.
3. Eeka Laaksonen, E-SMK, GasGas, 36p.
4. Severi Lehmonen, KMK, Yamaha, 33p.
5. Nico Bystedt, E-SMK, KTM, 32p.

MX65-luokka, MX-liigan loppupisteet:
1. Eeka Laaksonen, E-SMK, GasGas, 268p.
2. Onni Kämäri, HMK, KTM, 261p.
3. Okko Ollila, HMK, Husqvarna, 248p.
4. Nico Bystedt, E-SMK, KTM, 231p.
5. Samu Bärholm, PMK, KTM, 210p.

MX65-luokka, B-finaali, yhteistulos:
1. Elton Sjöblom, ÅSMK, KTM, 47p.
2. Frans Mattila, E-SMK, Husqvarna, 40p.
3. Jella Piepponen, IMK, KTM, 38p.
4. Leevi Nousiainen, AsikMK, KTM, 35p.
5. Jimi Pasanen, SsMK, KTM, 35p.

MX65-luokka, C-finaali, yhteistulos:
1. Iina Suikkanen, IMK, Yamaha, 50p.
2. Julius Lintunen, E-SMK, KTM, 42p.
3. Max Anttonen, TMK, Yamaha, 36p.
4. Arttu Aho, E-SMK, GasGas, 36p.
5. Emil Liuhala, TamMC, KTM, 34p.

MXC/B-luokka, A-finaali, yhteistulos:
1. Onni Jaakonsaari, HyMK, KTM, 47p.
2. Eemil Ruuth, SsMK, KTM, 47p.
3. Samu Jokila, TMK, Husqvarna, 38p.
4. Topias Reinikainen, SiMK, KTM, 31p.
5. Eino Pihlava, TMK, Yamaha, 31p.

MXC/B-luokka, MX-liigan loppupisteet:
1. Onni Jaakonsaari, HyMK, KTM, 290p.
2. Eemil Ruuth, SsMK, KTM, 282p.
3. Topias Reinikainen, SiMK, KTM, 252p.
4. Samu Jokila, TMK, Husqvarna, 231p.
5. Eino Pihlava, TMK, Yamaha, 199p.

MXC/B-luokka, B-finaali, yhteistulos:
1. Santeri Lehmonen, KMK, KTM, 50p.
2. Lauri Seppälä, KarkMK, KTM, 44p.
3. Sulo Hautala, JaMoKe/UA, KTM, 40p.
4. Kaapo Kevin, TamMC, KTM, 33p.
5. Nestori Söderberg, LoSMK, Husqvarna, 30p.

MXC/A-luokka, yhteistulos:
1. Aaro Menna, TMK, KTM, 50p.
2. Simo Koskinen, HMK, Husqvarna, 40p.
3. Topias Kontto, PMK, KTM, 38p.
4. Eemil Pesonen, LoSMK, KTM, 38p.
5. Jan Jasper Köiv, VMK, KTM, 33p.

Kaikki tulokset:
speedhive.mylaps.com/Events/1911812

Sarjataulukot:
(päivittyvät myöhemmin)
motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults