Salin uusi cross countryn Suomen mestaruuden

Teksti: East MX Karjalan Kankailla SM-Cross Country 2021 -tiedotus
Kuva: Marko Vihriä

Espoon Moottorikerhon Roni Salin voitti offroad-moottoripyöräilyn cross countryn SM-sarjan viimeisen osakilpailun Kiteellä lauantaina. Samalla hän uusi Suomen mestaruuden. Myös Suomen Cup -sarjat saatiin päätökseen.

Kiteellä järjestettiin Kiteen Moottoripyöräklubin toimesta poikkeuksellisen kovatasoinen SM-osakilpailu, jonka voittotaisto kääntyi kuitenkin Roni Salinin yksinajeluksi. Jämsän Seudun Moottorikerhon Peetu Juupaluoma ajoi kauden ensimmäisessä osakilpailussaan alussa johtopaikalla, mutta Salin nousi lopullisesti ykköseksi tankkaushuoltojen aikana. Enduron EM-pronssimitalisti ja Suomen mestari Juupaluoma oli East MX Karjalan Kankailla SM-Cross Country 2021 -kilpailun maalissa kakkonen.
Salin pääsi juhlimaan toista perättäistä Suomen mestaruuttaan. Se irtosi hänen ajettua kauden neljässä osakilpailussa kerran kolmanneksi ja kolmesti voittoon. Salin ei lähtenyt varmistelemaan Kiteelle, vaikka titteli oli lähes vain sinettiä vailla jo ennen lauantaita.

– Mestaruus tuntuu yhtä hyvältä kuin edellinenkin. Lisäksi hain nyt voittoa Kiteeltä, koska kisassa oli kova taso. Halusin näyttää kuka on kuka. On kiva päättää kisakausi tähän, Salin riemuitsi.

– Kauteni oli vahva. Ensimmäinen osakisakin oli ok, mutta olisin voinut paremmalla startilla haastaa Eemil Pohjolan voitosta.

Salinin ainoat hienoiset uhat SM-sarjassa olivat tasapisteissä seuraavilla sijoilla olleet Porin Moottorikerhon Paavo Henriksson ja Sipoon Moottorikerhon Dick Bergman. Bergman oli Kiteellä 11:s, joten hän kuittaisi SM-hopeaa ennen 12:ksi ajanutta ja SM-pronssia vienyttä Henrikssonia.

Motocrossin MX1-luokan SM-pronssimitalisti, Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander ajoi Kiteellä kolmanneksi, vaikka hän kaatui starttimutkassa ja joutui myöhemmin työntämään pyöränsä tankkaushuoltoon polttoaineen loputtua. Koko kauden loukkaantumisen takia sivussa ollut, motocrossin MX2-luokan viime kauden Suomen mestari, Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen sijoittui neljänneksi. Tänä vuonna cross countryn kärkikaartiin murtautunut Miehikkälän Moottorikerhon Ville Meisola oli viides.

– Vein lähdön, mutta kaaduin ensimmäisellä kierroksella. Juupaluoma johti kolme kierrosta, kunnes hän meni tankkaamaan ja minä nousin kärkeen. Ajoimme sitä ennen samaa vauhtia, joten Juupaluoman ohittaminen olisi ollut vaikeaa. Kävin tankkaamassa kierrosta myöhemmin, ja vedin sen jälkeen kovan kierroksen. Pääsin karkuun ja sain ajaa rauhakseen loppuun, Salin kertasi.

Puotsaari ja Mukkala Suomen Cup -titteleihin

SM-luokan kanssa samassa lähdössä ajoivat alle 20-vuotiaat kuljettajat U20-luokassaan ja 40-vuotiaat veteraanit V40-luokassaan. Kyseessä oli kummallekin neljäs, eli viimeinen Suomen Cup -osakilpailu.

Salon Moottorikerhon Niko Puotsaari voitti U20-luokan ja samalla myös Suomen Cup -mestaruuden. Lohjan Seudun Moottorikerhon Juho Ahokas oli Kiteellä ja Suomen Cupissa toinen. Kiteellä kolmospaikan vei Sipoon Moottorikerhon Eero Peippo. Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatie nousi nelospaikkansa ansiosta Suomen Cup -pronssille.

V40-luokassa voiton vei Vantaan Moottorikerhon (VMK) Janne Mukkala, joka kuittasi Suomen Cup -mestaruuden. Kiteellä kakkossijan otti Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon Tero Manninen ja kolmas oli Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Toni Kuivalainen. Neljänneksi sijoittunut VMK:n Janne Leander otti Suomen Cup -hopeaa. Viidenneksi ajanut Racing Club Kouvolan Sami Kärkkäinen sai kaudesta Suomen Cup -pronssia.
A- ja B-luokka taistelivat SM-pisteistä. Ensimmäiset sijat menivät A-luokkalaisille. B-luokan kansallisen kilpailun voitti Tohmajärven Enduroseuran Teemu Mutikainen, joka oli SM-osakilpailun tuloksissa 18. Kurikan Enducrossin Riku Harju sijoittui B-luokassa toiseksi ja Imatra Motocrossin Eemi Mutikainen kolmanneksi.

Mielonen ja Ikonen mestareiksi

Naisten viimeisen Suomen Cup -osakilpailun ykköseksi ajoi Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Janette Mielonen, joka voitti mestaruuden. Kiteellä toinen oli Salpausselän Moottorikerhon Melissa Mäntylä ja kolmas Kangasalan Moottorikerhon Anu Nummela. Mäntylä saavutti Suomen Cup -hopeaa. Porin Moottorikerhon Sanna Sainio ajoi lauantaina neljänneksi, mikä varmisti hänelle Suomen Cup -pronssin.

Samassa lähdössä 50-vuotiaiden veteraanien viimeisen Suomen Cup -osakilpailun voitti Kangasalan Moottorikerhon Sami Ikonen. Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon Harri Ritari oli toinen ja Turun Moottorikerhon Niko Pahlberg kolmas. Ikonen nousi Suomen Cup -mestariksi, Ritari -hopeamitalistiksi ja Pahlberg -pronssille.

V50-osakilpailun ja sarjan epäonnisin oli toisena Kiteellä ajanut ja sarjaa suvereenisti johtanut Jyvässeudun Enduroseuran Timo Soanjärvi, joka keskeytti jääden ilman pisteitä. Hän putosi sarjassa neljänneksi.

Kansallisen C-luokan kolmen kärjen muodostivat Keravan Motoristiseuran Jami Knuuttila, Jyvässeudun Enduroseuran Samuli Koivumaa ja Tohmajärven Enduroseuran Jose Hakulinen.

Nyyssönen, Piiroinen, Ahokas ja Mutikainen voittoihin

Lauantain käynnistäneessä starttiryhmässä kilpailtiin nuorissa, 60-vuotiaiden veteraanien V60-luokassa, kuntoluokassa ja classic-pyörillä.

Kuopion Moottorikerhon Joni Nyyssönen, Lohjan Seudun Moottorikerhon (LoSMK) Jesse Hiltunen ja Keski-Suomen Moottorikerhon Mico Kortteinen veivät järjestyksessä nuorten kärkisijat.

V60-luokan voitti Hyvinkään Konekerhon Juha Piiroinen. Toinen oli Karkkilan Moottorikerhon Timo Lahti ja kolmas Keravan Motoristiseuran Hannu Vaara.

Kuntoluokan vei nimiinsä LoSMK:n Jouni Ahokas. Toiseksi ajoi Tohmajärven Enduroseuran Joni Kettunen ja kolmanneksi Suonenjoen Moottorikerhon Tuomo Vauhkonen.

Classicissa ykköstilaa juhli Imatra Motocrossin Eemi Mutikainen. Kakkospaikan vei Imatran Moottorikerhon Jere Pio ja kolmas oli Karkkilan Moottorikerhon Jaakko Putkonen.

Lasten näytöslähtö starttasi päivän

Aamun MX65- ja MX85-luokkien, alle 12-vuotiaiden kuljettajien näytöslähdössä ajoivat Vili Toivonen, Veikka Röntynen, Leo Huuskonen, Miko Korpela, Eetu Kettunen, Eetu Huttunen, Vincent Vann, Joa Hakulinen, Timi Huttunen, Topias Häyrinen, Julle Timonen, Luca Kortteinen, Aapo Tolonen, Veikko Luostarinen ja Edla Nikkilä.
Koko kilpailupäivä YouTubessa

MJP Events tuotti Kiteen cross country -kilpailusta suoran lähetyksen Ruutu-kanavapalveluun ja YouTube-kanavalleen:
www.ruutu.fi
www.youtube.com/c/MJPEVENTS

Koko kilpailu on nähtävillä jälkilähetyksenä YouTubessa aamuisesta lasten näytösajosta kaikkiin kolmeen starttiryhmään saakka:
https://youtu.be/de_Qoxurq_s

Viralliset SM- ja Suomen Cup -pisteet julkaistaan myöhemmin Suomen Moottoriliiton Motti-nettipalvelussa:
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults


Tulokset
East MX Karjalan Kankailla SM-Cross Country 2021, Kitee, la 16.10.2021

SM-osakilpailu (A- ja B-luokka):
1. Roni Salin, EMK, Husqvarna, 2:02:31.349
2. Peetu Juupaluoma, JSMK, Husqvarna, +1:45.968
3. Emil Silander, JoSMK, GasGas, +2:16.069
4. Kimi Koskinen, SiMK, GasGas, +3:28.991
5. Ville Meisola, MieMK, Yamaha, +7:15.857

A-luokka:
1. Roni Salin, EMK, Husqvarna, 2:02:31.349
2. Peetu Juupaluoma, JSMK, Husqvarna, +1:45.968
3. Emil Silander, JoSMK, GasGas, +2:16.069
4. Kimi Koskinen, SiMK, GasGas, +3:28.991
5. Ville Meisola, MieMK, Yamaha, +7:15.857

B-luokka:
1. Teemu Mutikainen, Tens, KTM, 2:18:32.165
2. Riku Harju, KurEC, GasGas, +1:28.504
3. Eemi Mutikainen, IMX, Honda, +3:03.989

Naiset-luokka:
1. Janette Mielonen, P-KMK, Yamaha, 2:21:57.419
2. Melissa Mäntylä, SsMK, KTM, +1 kierros
3. Anu Nummela, KaMoKe, Husqvarna, +1kier.

U20-luokka:
1. Niko Puotsaari, SaMK, Husqvarna, 2:14:19.919
2. Juho Ahokas, LoSMK, Beta, +13.259
3. Eero Peippo, SiMK, Husqvarna, +13.628

V40-luokka:
1. Janne Mukkala, VMK, KTM, 2:00:07.294
2. Tero Manninen, E-PMMK, Husqvarna, +1:07.995
3. Toni Kuivalainen, P-KMK, GasGas, +1:45.525

V50-luokka:
1. Sami Ikonen, KaMoKe, Husqvarna, 2:14:46.698
2. Harri Ritari, E-PMMK, Husqvarna, +1kier.
3, Niko Pahlberg, TMK, KTM, +1kier.

Nuoret-luokka:
1. Joni Nyyssönen, KMK, KTM, 1:07:10.347
2. Jesse Hiltunen, LoSMK, GasGas, +1kier.
3. Mico Kortteinen, K-SMK, Husqvarna, +1kier.

Classic-luokka:
1. Eemi Mutikainen, IMX, Honda, 1:04:10.664
2. Jere Pio, IMK, Honda, +1kier.
3. Jaakko Putkonen, KarkMK, Honda, +1kier.

V60-luokka:
1. Juha Piiroinen, HyKoKe, KTM
2. Timo Lahti, KarkMK, KTM
3. Hannu Vaara, KeMS, Yamaha
* aikoja ei saatavilla
C-luokka:
1. Jami Knuuttila, KeMS, Husqvarna, 2:15:11.586
2. Samuli Koivumaa, JSENS, KTM, +18.798
3. Jose Hakulinen, Tens, KTM, +1:17.938

Kuntoluokka:
1. Jouni Ahokas, LoSMK, Honda, 1:07:20.531
2. Joni Kettunen, Tens, Honda, +43.291
3. Tuomo Vauhkonen, SjMK, KTM, +1kier.

Kaikki tulokset:
https://speedhive.mylaps.com/Events/1926992

Sarjataulukot:
https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults
päivittyvät myöhemmin