Silander voitti SM-kärkikuljettajien väännön motocrossin MX-liigassa

29.8.2021 Tiedote SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus I Kuva: Ville Makkonen

Motocrossin kansallisen MX-liigan Heinolan-osakilpailussa nähtiin useita Suomen mestaruussarjan päätökseen valmistautuvia kuljettajia sunnuntaina. Maamme pääluokan, MX1:n, SM-sarjassa toisena oleva, Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander oli päivän vahvin. Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen jäi äärimmäisen niukasti toiseksi.

SML Loukko.com Motocross-Liigan kuudes ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin niin sanottujen aikuisten kokoluokan pyörien osalta sunnuntaina Komostenkylän radalla, joka on takavuosina toiminut myös maailmanmestaruussarjan näyttämönä. Tällä kertaa radalla olivat kansalliset MX TOP250 Open -luokan kilpailijat viidessä eri tasoryhmässä A-E.

A-ryhmän voiton otti Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander, joka ajoi erissä kolmanneksi ja voittoon. Orimattilan Moottorikerhon (OriMK) Juuso Matikainen keräsi yhtä monta pistettä kahdella kakkossijallaan, mutta hän jäi heikomman toisen erän takia Silanderin taakse yhteistulosten kakkoseksi.

Silander ei ollut tyytyväinen tekemiseensä aika-ajossa eikä ensimmäisessä erässä, mutta kakkoserä kääntyi hänelle tiukan taiston jälkeen Matikaisen jäädessä alle sekunnin päähän.

– Toinen erä oli todella hyvä. Meillä oli kunnon vääntöä Juuson kanssa. Olimme koko erän perättäin ja ajoimme kovalla sykkeellä. Juuso tuli minusta ohi toiseksi viimeisellä kierroksella, mutta hän ”pussitti” yhden mutkan viimeisellä kierroksella ja pääsin takaisin kärkeen, Silander kertasi iloisena.

– Minulla oli ensimmäisessä erässä tosi huono lähtö. Lisäksi ajoin varovaisesti ja jäykästi. Ajo oli tasaista puurtamista ilman ”flow’ta”.

Avauserän voittanut, Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ehti nousta hetkellisesti toisen erän kärkeen, mutta hän kaatui pudoten kolmanneksi. Haavisto oli maalissa neljäs, mikä tiesi yhteistulosten kolmatta sijaa. OriMK:n Mauno Nieminen oli päivän nelonen ja Valtteri Malin vitonen. 

Silander on MX1-luokan SM-sarjassa toisena, kun jäljellä on enää ensi sunnuntainen päätösosakilpailu Vantaalla. Suomen mestaruuden voittaminen puhtaasti ajamalla on erittäin haastavaa, koska virolaisen Indrek Mägin pistejohto on sen verran suuri. Silander taistelee tiukasti muista SM-mitaleista takanaan olevien Matikaisen ja Haaviston kanssa.

– Poliittisesti sanottuna, lähden tekemään parhaani Vantaalle. Toivottavasti sieltä tulee kirkkain mitali, mikä on otettavissa, eli hopea. Toivotaan myös, että tulee hyvät kisat.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Alex Tapio säilytti MX-liigan sarjajohtonsa, sillä Heinolassa kärjessä olleet kuljettajat eivät ole ajaneet kuin joitakin osakilpailuja. Myös seuraavilla sarjasijoilla säilyivät samat kuljettajat kuin aiemmin, Lohjan Seudun Moottorikerhon Teemu Makkonen toisena ja Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissinen kolmantena. Nissinen oli Heinolassa kuudes, Tapio 11:s ja Makkonen 13.

Isäntäseura Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio palasi kilpailuihin loukkaantumisensa jälkeen. MX2-luokan SM-sarjan avauksen toukokuussa voittanut Rainio oli nyt kotiradallaan seitsemäs.

Lukkarinen, Mattila, Olli ja Virtanen voittoihin

MX TOP250 Open -luokan B-ryhmässä Keski-Suomen Moottorikerhon Markus Ritvanen voitti ensimmäisen erän, mutta kakkoserän nelossija pudotti hänet yhteistuloksissa kolmanneksi. Luokan ykkönen oli Suonenjoen Moottorikerhon Aapo Lukkarinen, joka ajoi erissä toiseksi ja voittoon. Yhteistulosten kakkonen oli Hämeenlinnan Moottorikerhon (HlMK) Joona Kukkonen. Nelospaikan vei Orimattilan Moottorikerhon Riku Laaksonen. Vantaan Moottorikerhon (VMK) Santeri Oinonen oli viides.

VMK:n Tuomas Mattila voitti C-ryhmän molemmat erät, mikä tiesi hänelle myös yhteistulosten ykköstilaa. Seuratoveri Michael Malmlund otti kakkospaikan ja HlMK:n Anssi Bernhard Myllymaa oli kolmas. Neljäs oli Sysmän Moottorikerhon Mikko Leppänen, joka keräsi yhtä monta pistettä kuin viidenneksi sijoittunut, VMK:n Janne Helenius.

D-ryhmän voiton kuittasi Imatran Moottorikerhon Jussi Olli erien ykkös- ja kakkossijoillaan. VMK:n Adam Rekola nousi toisen erän voittonsa ansiosta yhteistuloksissa kakkoseksi. Kotimaisen naismotocrossin kärkinimiin lukeutuva, Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Hanna Mertsalmi sijoittui kolmanneksi. Hän teki kovan nousun avauserässä ajaen toiseksi. Toisessa erässä Mertsalmen ohittelut johtivat kolmossijaan. HyMK:n Matias Laatikainen oli yhteistuloksissa neljäs ja VMK:n Johan Korhonen viides.

Porin Moottorikerhon Roni Virtanen kuittasi kummatkin E-ryhmän erät nimiinsä. Sipoon Moottorikerhon Marko Laaksonen oli yhteistuloksissa toinen ja Juho Heinonen kolmas. PMK:n Markus Tähtinen löytyi nelospaikalta ja Salon Moottorikerhon Jerry Laine oli viides.

SML Loukko.com Motocross-Liigan seuraava, eli viimeinen osakilpailu järjestetään Sipoossa viikonloppuna 11.-12. syyskuuta.

Tulokset
SML Loukko.com Motocross-Liiga Heinola, osakilpailu 6/7, su 29.8.2021

MX TOP250 Open A, yhteistulos:
1. Emil Silander, LoSMK, GasGas, 498 pistettä
2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 498p.
3. Jere Haavisto, TamMC, Kawasaki, 497p.
4. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 495p.
5. Valtteri Malin, OriMK, Kawasaki, 492p.

MX TOP250 Open B, yhteistulos:
1. Aapo Lukkarinen, SjMK, Husqvarna, 399p.
2. Joona Kukkonen, HlMK, KTM, 397p.
3. Markus Ritvanen, K-SMK, Yamaha, 397p.
4. Riku Laaksonen, OriMK, Kawasaki, 394p.
5. Santeri Oinonen, VMK, Husqvarna, 389p.

MX TOP250 Open C, yhteistulos:
1. Tuomas Mattila, VMK, Yamaha, 300p.
2. Michael Malmlund, VMK, Kawasaki, 298p.
3. Anssi Bernhard Myllymaa, HlMK, KTM, 296p.
4. Mikko Leppänen, SyMK, Yamaha, 291p.
5. Janne Helenius, VMK, Kawasaki, 291p.

MX TOP250 Open D, yhteistulos:
1. Jussi Olli, IMK, Yamaha, 199p.
2. Adam Rekola, VMK, Suzuki, 198p.
3. Hanna Mertsalmi, HyMK, Honda, 197.
4. Matias Laatikainen, HyMK, KTM, 193p.
5. Johan Korhonen, VMK, Yamaha, 190p.

MX TOP250 Open E, yhteistulos:
1. Roni Virtanen, PMK, Honda, 100p.
2. Marko Laaksonen, SiMK, KTM, 96p.
3. Juho Heinonen, SiMK, Yamaha, 92p.
4. Markus Tähtinen, PMK, Kawasaki, 90p.
5. Jerry Laine, SaMK, KTM, 88p.

Kaikki tulokset:
speedhive.mylaps.com/Events/1904740