Suomelle paras sijoitus motocrossin MM-maajoukkuekilpailussa yli kymmeneen vuoteen – B-finaalin voitto toi A-finaalipaikan

Tiedote: Motocrossin Suomen MM-maajoukkueen tiedotus.
Kuvat: Niklas Hampinen

Motocrossin Suomen maajoukkue voitti sunnuntaiaamuisen B-finaalin MM-maajoukkuekilpailussa, mikä nosti edustusjoukkueemme A-finaaliin taistelemaan varsinaisista sijoituksista Italian iltapäivään. 12:ksi ajanut Suomi oli ensimmäistä kertaa A-finaalissa sitten kauden 2014 ja tulos on paras 13 vuoteen.

Suomi pääsi vuosien odottamisen jälkeen taistelemaan varsinaisista sijoituksista 20 maan A-finaaliin motocrossin suurimmassa yksittäisessä arvokilpailussa, MM-maajoukkuekilpailussa, eli Motocross of Nationsissa. Sinivalkoinen joukkue oli edellisen mukana kerran A-finaalissa vuonna 2014, jolloin sijoitus oli 16. Tällä kertaa Miro Sihvonen, Jere Haavisto ja Emil Weckman kuittasivat Italian Mantovassa Suomelle 12:nnen tilan, mikä ylitti odotukset. Suomi on edellisen kerran sijoittunut paremmin kaudella 2008, jolloin maamme oli 11.

– Olen erittäin ylpeä jätkistämme. Saimme homman rullaamaan todella hyvin. Tämä oli taisteluvoitto kuskeiltamme. Ei ollut siitä kyse, että meillä tai muilla oli onnea tai epäonnea. Hyväkin onni pitää itse osata ansaita. Kisa oli myös osoitus siitä, että onnistuneilla starteilla kuskeillamme on mahdollisuus ajaa hyviä sijoituksia, Suomen joukkueenjohtaja Kusti Manninen painotti kaatosateen sävyttämän ja kurakelissä ajetun kilpailun jälkeen onnellisena.

–  A-finaaliin pääsy ja loppusijoitus todisti myös, että meillä oli oikeat kuskit reissussa. Jonkin verran tuli kritiikkiä valinnoista ja tekemisistämme, mutta toivottavasti tämä avaa uuden kulttuurin suomicrossissa. Ensinnäkin, meidän pitää ylipäätään olla kisassa mukana eikä miettiä sitä, kannattaako joukkue lähettää. Lisäksi meillä on aina mahdollisuus A-finaalin ja voimme myös pärjätä.

A-finaalissa maajoukkueiden lopputuloksissa huomioitiin viisi parasta sijoitusta kuudesta. Suomen pistesaldo muodostui Haaviston sijoista 12 ja 31, Sihvosen sijoista 20 ja 24 sekä Weckmanin sijasta 21 (ensimmäisessä erässä 32). Etenkin Haaviston paras tulos on erinomainen maailmanhuippujen joukossa.

– Jeren 12:s sija on mieletön suoritus näin kovassa kisassa ja ammattilaiskuskien joukossa! Siitä saa olla aidosti ylpeä, kuten koko joukkueen loppusijasta. Emil puolestaan nousi huikeasti toisessa erässään lähdön jälkeiseltä viimeiseltä sijalta 21:ksi. Myös Miro onnistui ja aamun B-finaalin voitto oli todella kova.

– Olen myös kiitollinen ja ylpeä siitä, miten upeasti yhteistyökumppanimme ja Suomen Moottoriliitto ovat tukeneet meitä. Lisäksi Haaviston suomalainen tiimi Silve Racing panosti todella paljon tiimipomo Petteri Silvennoisen johdolla tuomalla tiimikaluston Suomesta asti vain tätä yhtä kisaa varten Italiaan. Sihvonen sai puolestaan taakseen ruotsalaisen JWR Honda Racing -tiiminsä täyden tuen, kuten myös Weckman italialaisen Honda Assomotor Racing -tiiminsä. Myös Ludde Söderbergin apu kuskeillemme lämmittelyihin ja valmistautumiseen liittyen oli ensiarvoista.

Maailmanmestaruuden voitti Italia, joka kukisti vain yhdellä sijoituspisteellä Hollannin. Iso-Britannia jäi puolestaan pisteen päähän MM-hopeasta ottaen MM-pronssia.

Viro sijoittui seitsemänneksi. Etelänaapurimme väreissä ajoi suomalaisvirolainen Harri Kullas, joka edusti tänä vuonna Suomessa kilpaillessaan Vantaan Moottorikerhoa.

B-finaalin voitto latasi joukkueen

Suomi jäi lauantaisessa karsinnassa 25:ksi, kun 19 maata selvitti suoraan tiensä sunnuntaiseen A-finaaliin. Se tarkoitti sitä, että Suomen urakointi jatkui sunnuntaina aamupäivän B-finaalissa, missä oli jaossa yksi, eli viimeinen paikka A-finaaliin. Suomi otti voiton tasapisteissä Puolan kanssa, mikä tiesi varsinaiseen MM-maajoukkuekilpailuun pääsyä.

B-finaalissa tuloksissa huomioitiin kaksi parasta sijoitusta, mutta tasapisteissä myös kolmannen kuljettajan suorituksella oli merkitystä. Sihvonen voitti B-finaalin, missä Weckman ajoi kahdeksanneksi ja Haavisto 14:ksi. Puolan kolmas edustaja jäi ratkaisevasti pari sijaa Haaviston taakse.

– Jätkillämme oli kovat paukut B-finaalissa, ja itse asiassa jo aamun treeneissä oli kunnon kyyti päällä, Manninen kehui.

Sihvonen piti lupauksensa

Vantaan Moottorikerhoa seuratasolla edustava Miro Sihvonen oli todella harmissaan Suomen jäämisestä ilman suoraa A-finaalipaikkaa lauantain karsinnassa. Hän lähti sunnuntaiseen B-finaaliin hakemaan sekä henkilökohtaista ykköstilaa että Suomen voittoa ja jatkopaikkaa. Tavoitteet myös toteutuivat, ja Sihvonen johti B-finaalia startista maaliin.

– Vitsi, että joukkueellamme meni huikeasti ja jokainen onnistui ainakin kerran! Lähdin B-finaaliin sillä ajatuksella, että pitää voittaa erä itselleni ja joukkueellemme. Ajoinkin kuin mieletön ja se antaa hyvän pohjan loppukauden MXGP-sarjaa ajatellen. Finaalierissä eivät startit onnistuneet niin hyvin, mutta ajoni kulki. Todella hieno fiilis koko viikonlopulta ja edelleen tärkeintä oli A-finaalipaikka, Sihvonen muistutti.
Haavistolla mahtava suoritus

Tampereen Motocrossin Haavisto oli koko muun maajoukkueen tavoin innoissaan A-finaalipaikasta sekä 12:sta sijasta. Hän osasi myös iloita omasta viimeisen erän suorituksestaan (12.).

– Hyvältä se oma sija tietenkin tuntuu. Sain huomata, että onnistuneella startilla pystyn ajamaan noinkin korkealle. Eikä tuntunut, että olisin vetänyt yli taitojeni. En ajanut mitenkään eri tavalla kuin Suomen mestaruussarjassa, Haavisto kertasi kiitellen samalla Silve Racing -tiimiään, tiimipomo Petteri Silvennoista, Ludde Söderbergin valmistautumistukea ja Mika Peltolan apua pyörän iskunvaimentimien kanssa kilpailupaikalla.

– Joka jätkä ajoi huikeasti ja hyvä tosiaan, että itsekin onnistuin viimeisessä erässä. Jouduin heittämään ajolasit pois siinä erässä ja sain kurat pari kertaa naamalleni, mutta pystyin silti ottamaan kunnon sijan. B-finaalissa kaaduin hyppyrissä ja jouduin odottelemaan muita kuskeja, että pääsin hakemaan pyöräni ja jatkamaan matkaan. A-finaalin ensimmäisessä erässä kävin kerran vaihtamassa ajolasini ja kaatuilin, joten oli vaikeaa.

Weckmanilla kunnon ohituksia

Ensi kertaa MM-maajoukkuekilpailussa mukana ollut, Sipoon Moottorikerhon Weckman ajoi tasaisen varman sunnuntain. Toisessa erässään hän näytti, miten MM-sarjassa tänä vuonna debytoinut ja ensimmäiset pisteensä ajanut nuorukainen pystyy onnistuessaan nousemaan 40:ltä sijalta 21:ksi.

– Ajoni parani lauantaista, ja lähdin jo aamun treeneissä vetämään kovalla tempolla. Sain siinä hyvän otteen ja kun joukkueemme voitti B-finaalin, oli hienoa lähteä A-finaaliin, Weckman alusti.

– Ensimmäisessä startissa osuin avausmutkassa Miron takarenkaaseen ja kaaduin vielä erän puolivälissä. Se oli hankala erä. Toisessa startissa ajoin liian kovaa ensimmäiseen mutkaan ja kaaduin kovassa jarrutuksessa. Sen jälkeen onnistuin kuitenkin nousemaan paljon. Tämä oli koko joukkueeltamme kova suoritus.

Tulokset
MM-maajoukkuekilpailu, Motocross of Nations, Mantova, Italia, su 26.9.2021

MM-maajoukkueet:
1. Italia, 37 pistettä
Antonio Cairoli, Mattia Guadagnini, Alessandro Lupino
2. Hollanti, 38p.
Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Roan Van De Moosdijk
3. Iso-Britannia, 39p.
Ben Watson, Shaun Simpson, Conrad Mewse
…12. Suomi, 108p.
Jere Haavisto, Miro Sihvonen, Emil Weckman

1. erä (MXGP + MX2):
1. Thomas Kjer Olsen, DEN, Husqvarna, 35:32.712
2. Tom Vialle, FRA, KTM, +1.476
3. Ben Watson, GBR, Yamaha, +4.751
20. Miro Sihvonen, FIN, Honda, +1:57.141
…32. Emil Weckman, FIN, Honda, +1 kierros

2. erä (MX2 + Open):
1. Jeffrey Herlings, NED, KTM, 34:33.811
2. Valentin Guillod, SUI, Yamaha, +49.117
3. Rene Hofer, AUT, KTM, +50.463
…21. Emil Weckman, FIN, Honda, +1kier.
…31. Jere Haavisto, FIN, Kawasaki, +1kier.

3. erä (MXGP + Open):
1. Jeffrey Herlings, NED, KTM 36:25.997
2. Antonio Cairoli, ITA, KTM, +55.480
3. Glenn Coldenhoff, NED, Yamaha, +1:03.943
…12. Jere Haavisto, FIN, Kawasaki, +1kier.
…24. Miro Sihvonen, FIN, Honda, +1kier.

Kaikki tulokset:
https://results.mxgp.com/mxgp/standings.aspx

Suomen maajoukkue:
Miro Sihvonen, MXGP-luokka, Vantaan Moottorikerho
Emil Weckman, MX2-luokka, Sipoon Moottorikerho
Jere Haavisto, Open-luokka, Tampereen Motocross

Maajoukkueen joukkueenjohtaja:
Kusti Manninen

Maajoukkueen yhteistyökumppanit:
Brandix Oy
Duell Bike-Center Oy
Koneita.com
Motonet Oy
Xracing

Lisätiedot:
www.facebook.com/MXoNTeamFinland
www.moottoriliitto.fi