Tapio motocrossin MX-liigan mestariksi – Haavisto viimeisen osakilpailun voittoon

Tiedote ja kuva: SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Alex Tapio piti sarjajohtajana pintansa ja voitti motocrossin kansallisen MX-liigan mestaruuden luokassa MX TOP250 Open. Kausi sai loppusilauksensa Sipoossa sunnuntaina, jolloin osakilpailun voitti Tampereen Motocrossin Jere Haavisto.

SML Loukko.com Motocross-Liigan viimeinen osakilpailuviikonloppu saatiin päätökseen, kun lauantaisen lasten ja nuorten päivän jatkeena ajettu sunnuntainen niin sanottujen isojen pyörien kilpailu taukosi alkuillasta. Sipoon Moottorikerhon isännöimään kauden seitsemänteen osakilpailuviikonloppuun ilmoittautui MX-liigan ennätysmäärä osallistujia, yli 400.

Sunnuntaina MX TOP250 Open -luokan MX-liigan mestaruutta pääsi juhlimaan Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Alex Tapio. Hän sijoittui päätösosakilpailussa kovatasoisimmassa A-ryhmässä kuudenneksi, mikä riitti pitämään mestaruustaistossa kovimman uhkaajan, Lohjan Seudun Moottorikerhon Teemu Makkosen takana.
Makkonen sijoittui sunnuntaina kolmanneksi ja otti sarjassa hopeaa. Pronssille ylsi Sipoossa seitsemänneksi ajanut, Ylä-Savon Moottorikerhon Pekka Nissinen.

– Tuntuu hyvältä voittaa mestaruus. Se oli selkeä tavoitteeni jo ennen kisakauden alkamista. Osaan ajaa hiekkaradoilla kovempaa kuin haastajani, mutta tämänlaisella kovalla radalla jään heille. Ajan kuitenkin yleensä tasaisia sijoja, Tapio kuvaili.

Tapio sijoittui viikko sitten päättyneessä, MX1-luokan kuusiosaisessa Suomen mestaruussarjassa yhdeksänneksi. Vuotta aiemmin hän oli kuudes. 

– SM-sarjassa oli tänä vuonna kova taso, ja minulle tuli takapakkia viime vuoden tulokseen nähden. En ole tyytyväinen kauteeni, mitä sotkivat pienet loukkaantumiset. Ne vaikuttivat tekemiseeni ja haittasivat treenaamista.

– MX-liigan voittaminen ei ole niin iso asia kuin SM-sarjassa menestyminen, mutta pitää silti hakea ilonaiheita onnistumisista. Kun onnistuu tavoitteissa, täytyy olla tyytyväinen. Mestaruus osoittaa myös pitkäjänteisyyttä ja palkitsee, kun ajattelee, että tässä on melkein joka viikonloppu menty liiga- tai SM-kisoissa. On vaatinut tietynlaista uhrausta, kun on päättänyt ajaa kummatkin sarjat kokonaan. Se on pois vapaa-ajasta sekä omista, tehokkaista ajotreeneistä.

Päivän kovinta kyytiä pidettiin tuttuun tapaan viisiportaisen MX TOP250 Open -luokan A-ryhmässä, missä osakilpailun voitti Tampereen Motocrossin Jere Haavisto. Hän ei ajanut koko MX-liigakautta ja jäi tällä kaudella niukasti mitalien ulkopuolelle MX1-luokan Suomen mestaruussarjassa oltuaan neljäs.

Selkävaivoista kärsinyt Haavisto sunnuntain kovin

MX TOP250 Open -luokan A-ryhmän erät sunnuntaina voittanut, Tampereen Motocrossin Jere Haavisto on kärsinyt rintarangan välilevyn pullistumasta, minkä takia hän ei ole viime viikkoina pystynyt ajamaan juuri muuten kuin kilpailut ja jonkin verran omia harjoituksia. Sipoossa selkä ei vaivannut, vaan Haavisto pääsi tekemään hyvän kisaharjoituksen ensi viikonlopun kerhojoukkueiden SM-kilpailua silmällä pitäen. Haavisto on myös nimetty Suomen riveihin MM-maajoukkuekilpailuun.

– Olen oikeastaan tyytyväinen vain toiseen erääni. Aika-ajo oli mitä oli. Satoi vettä ja kaaduinkin. Sain ajettua yhden suht puhtaan kierroksen. Ensimmäisessä erässä käteni menivät ”sairaan tukkoon”, mutta sain onneksi silti voitettua. Toisessa erässä kädet pysyivät hyvin auki. Ajoin tasaisen varmoja kierrosaikoja, Haavisto kertoi.

Osakilpailun toinen oli MX1-luokan tuore SM-pronssimitalisti Emil Silander, joka ajoi kummassakin erässä kakkoseksi. Hänen seuratoverinsa Lohjan Seudun Moottorikerhosta, Teemu Makkonen sijoittui kolmanneksi.

Isäntäseura Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik oli neljäs, joten 45-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -mestari näytti jälleen oivallista vauhtia nuorempien joukossa. Saman seuran Nico Stenberg sijoittui viidenneksi.

Hermunen palasi kilpailuihin nopeimpana

MX TOP250 Open -luokan A-ryhmän aika-ajossa nopeimman kierroksen vetäisi paluun kilpailuihin tehnyt, urallaan muun muassa supermoton maailmanmestaruutta juhlinut, Helsingin Moottorikerhon Mauno Hermunen.

– Ei se pohja-aika ollut minulle periaatteessa yllätys. Ehkä joillekin muille oli. Olen kuitenkin ajanut tässä crossia ja minulla on aina ollut vauhtia, Hermunen muistutti.

Hermunen keskeytti ensimmäisen erän puolivälin kohdilla eikä osallistunut toiseen erään.

– En ”jaksanut” ajaa, koska rata oli sateiden jäljiltä niin huonossa kunnossa. Se oli yksilinjainen. Harmi, että satoi niin paljon, mikä pilasi radan. Kerho oli muuten tehnyt hyvää työtä radan eteen.

– Olen ”eläkkeellä”, mutta sinänsä oli kiva lähteä ajamaan kisaa pitkästä aikaa.

Viemerö ja Blomberg ryhmiensä vahvimpia

MX TOP250 Open B -luokan erissä nähtiin nuoren Eelis Viemerön osaamista, sillä Vantaan Moottorikerhon (VMK) kuljettaja voitti kummatkin erät. Erissä ja yhteistuloksissa toiseksi sijoittui Orimattilan Moottorikerhon Riku Laaksonen. VMK:n Santeri Oinonen oli yhteistuloksissa kolmas jättäen Suonenjoen Moottorikerhon Aapo Lukkarisen neljänneksi tasapisteissä. Oinosen parempi toinen erä ratkaisi kaksikon keskinäisen järjestyksen. Heinolan Moottorikerhon Mico Linna oli viides.

Lohjan Seudun Moottorikerhon Andreas Blomberg voitti selkeästi MX TOP250 Open C -luokan erät ollen näin myös yhteistulosten ykkönen. Vantaan Moottorikerhon Michael Malmlund pokkasi kakkospaikan ennen Turun Moottorikerhon Tuomas Lehtosta. Siilinjärven Vesan Matias Korhonen oli neljäs ja ahvenanmaalaisen Ålands Motorklubbenin Felix Gäddnäs viides.

Numminen ja Vuori tuplaerävoittoihin

MX TOP250 Open D -luokan kummatkin erät voitti ylivoimaisesti Espoon Moottorikerhon Joni Numminen, joka nostettiin D-ryhmään E-ryhmästä. Suomalainen jalkapallosuuruus, Sipoon Moottorikerhon (SiMK) Sami Hyypiä otti kakkospaikan. Kolmas oli Tohmajärven Enduroseuran Jose Hakulinen. Nelospaikalta löytynyt, Tuusulan Moottorikerhon Veijo Knuuttila keräsi yhtä paljon pisteitä kuin Hyypiä ja Hakulinen. Kolmikon keskinäisen järjestyksen yhteistuloksissa määritteli toinen erä, jossa Hyypiä oli heistä parhaana kolmas. Toisessa erässä kakkoseksi ajanut, Vantaan Moottorikerhon Mika Röyhkiö sijoittui yhteistuloksissa viidenneksi.

MX TOP250 Open E -luokan ykkönen oli Hämeenlinnan Moottorikerhon Oskari Vuori, joka vei molemmat erät vakuuttavasti. SiMK:n Sebastian Söderström oli yhteistuloksissa toinen ja Jan Ingvall Grönqvist kolmas. Porin Moottorikerhon Markus Tähtinen otti nelospaikan ja Ville Ritola viidennen sijan.

Marttila, Jaakonsaari ja Köiv voittoihin MX-liigan ulkopuolella

Sipoossa ajettiin myös MX-liigan ulkopuolisissa luokissa.

MX65-luokassa voiton otti Etelä-Suomen Moottorikerhon Jimi Marttila, joka oli ykkönen kummassakin erässä. Erien ja yhteistulosten kakkospaikka meni Helsingin Moottorikerhon Okko Ollilalle. Kolmas oli Kuopion Moottorikerhon (KMK) Leo Huuskonen.

Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaari vei MXC/B-luokan erien ykköstilat ja siten myös yhteistulosten voiton. Toinen oli Vantaan Moottorikerhon (VMK) Milanna Miettinen. KMK:n Samu Hytönen kuittasi kolmospaikan.

MXC/A-luokka kilpaili yhdessä MXC/B-luokan kanssa. Voittoon ajoi VMK:n Jan Jasper Köiv ennen seuratoveriaan Matias Miettistä. Kolmas oli Porin Moottorikerhon Topias Kontto.

Kerhojoukkuekilpailu kruunaa kauden

Motocrossin henkilökohtainen SM- ja Suomen Cup -kausi päättyi viikko sitten Vantaalla. Tänä viikonloppuna loppui MX-liiga. Kilpaileminen jatkuu vielä ensi viikonloppuna Hyvinkäällä, missä järjestetään MX65-, MXC- ja MXV-luokkien sekä SM-kerhojoukkuekilpailu.

Tulokset
SML Loukko.com Motocross-Liiga Sipoo, osakilpailu 7/7, su 12.9.2021

MX TOP250 Open A -luokka, yhteistulos:
1. Jere Haavisto, TamMC, Kawasaki, 500 pistettä
2. Emil Silander, LoSMK, GasGas, 498p.
3. Teemu Makkonen, LoSMK, Kawasaki, 496p.
4. Alexander Wiik, SiMK, KTM, 494p.
5. Nico Stenberg, SiMK, KTM, 491p.
6. Alex Tapio, ASMP, KTM, 490p.
7. Pekka Nissinen, Y-SMK, GasGas, 489p.

MX TOP250 Open B -luokka, yhteistulos:
1. Eelis Viemerö, VMK, Fantic, 400p.
2. Riku Laaksonen, OriMK, Kawasaki, 398p.
3. Santeri Oinonen, VMK, Husqvarna, 394p.
4. Aapo Lukkarinen, SjMK, Husqvarna, 394p.
5. Mico Linna, HeMK, KTM, 391p.

MX TOP250 Open C -luokka, yhteistulos:
1. Andreas Blomberg, LoSMK, Honda, 300p.
2. Michael Malmlund, VMK, Honda, 298p.
3. Tuomas Lehtonen, TMK, KTM, 292p.
4. Matias Korhonen, SiiVe, KTM, 291p.
5. Felix Gäddnäs, ÅMK, Yamaha, 290p.

MX TOP250 Open D -luokka, yhteistulos:
1. Joni Numminen, EMK, Husqvarna, 200p.
2. Sami Hyypiä, SiMK, Husqvarna, 194p.
3. Jose Hakulinen, Tens, KTM, 194p.
4. Veijo Knuuttila, TuMK, Yamaha, 194p.
5. Mika Röyhkiö, VMK, KTM, 192p.

MX TOP250 Open E -luokka, yhteistulos:
1. Oskari Vuori, HlMK, Yamaha, 100p.
2. Sebastian Söderström, SiMK, Yamaha, 95p.
3. Jan Ingvall Grönqvist, SiMK, Husqvarna, 93p.
4. Markus Tähtinen, PMK, Kawasaki, 89p.
5. Ville Ritola, PMK, Husqvarna, 88p.

MX TOP250 Open -luokka, MX-liigan loppupisteet:
1. Alex Tapio, ASMP, KTM, 3428p.
2. Teemu Makkonen, LoSMK, Kawasaki, 3417p.
3. Pekka Nissinen, Y-SMK, GasGas, 3392p.
4. Samuli Launonen, TamMC, Yamaha, 3345p.
5. Alexander Wiik, SiMK, KTM, 2843p.

MX65-luokka, yhteistulos (ei MX-liigaa):
1. Jimi Marttila, E-SMK, Yamaha, 50p.
2. Okko Ollila, HMK, Husqvarna, 44p.
3. Leo Huuskonen, KMK, Yamaha, 38p.
4. Elias Villanen, E-SMK, Husqvarna, 33p.
5. Robi Tikkanen, VMK, Husqvarna, 32p.

MXC/B-luokka, yhteistulos (ei MX-liigaa):
1. Onni Jaakonsaari, HyMK, KTM, 50p.
2. Milanna Miettinen, VMK, KTM, 42p.
3. Samu Hytönen, KMK, KTM, 36p.
4. Samu Bärholm, PMK, KTM, 31p.
5. Justus Nikkilä, MieMK, KTM, 29p.

MXC/A-luokka, yhteistulos (ei MX-liigaa):
1. Jan Jasper Köiv, VMK, KTM, 47p.
2. Matias Miettinen, VMK, KTM, 45p.
3. Topias Kontto, PMK, KTM, 42p.
4. Luca Väg, SiMK, Honda, 18p.

Kaikki tulokset:
speedhive.mylaps.com/Events/1911812

Sarjataulukot:
(päivittyvät myöhemmin)
motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults